« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
NASTAVAK PREGOVORA

Još nema dogovora oko glavnog tajnika NATO-a

Turska još uvijek muku muči s objavom Muhamedovih karikatura 2006. godine.

(Getty Images)
Više o

NATO

,

Jaap de Hoop Scheffer

,

Anders Fogh Rasmussen

,

NATO summit

,

glavni tajnik NATO-a

Čelnici zemalja članica NATO-a nisu u petak navečer, prvog dana summita, uspjeli postići suglasnost oko imena novog glavnog tajnika koji će zamijeniti Jaapa de Hoopa Scheffera.

"Još nema odluke, ništa još nije dogovoreno, rasprava se nastavlja sutra", rekao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai, koji je izvijestio novinare o temama o kojima su razgovarali čelnici 28 zemalja članica NATO-a, koji su u petak započeli dvodnevni summit. Hrvatsku, koja prvi put sudjeluje na summitu kao punopravna članica, na radnoj večeri predstavljao je predsjednik Stipe Mesić.

Najizgledniji nasljednik sadašnjeg glavnog tajnika Jaapa de Hoopa Scheffera, kojemu mandat istječe 1. kolovoza ove godine, jest danski premijer Anders Fogh Rasmussen. Međutim, Turska je nezadovoljna njegovim odnosom prema slučaju objave karikatura proroka Muhameda u danskom listu 2006. Također je nezadovoljna činjenicom da je kurdskoj televizijskoj postaji ROJ TV dopušteno da emitira iz Danske iako je blisko povezana s gerilskom Kurdskom radničkom strankom (PKK).

Osim Rasmussena za mjesto glavnog tajnika kao mogući kandidati spominju se norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere i bivši britanski ministar obrane Des Browne, a poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski, koji je također slovio kao kandidat, u petak je objavio da se neće kandidirati.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako vjeruje da će čelnici u petak izabrati novog glavnog tajnika i podržala kandidaturu danskog premijera Rasmussena.

Čelnici NATO-a razgovarali su tijekom radne večere u Kurhausu u Baden-Badenu o pokretanju postupka izrade novog strateškog koncepta NATO-a, koji bi trebao biti dovršen do sljedećeg summita Saveza potkraj sljedeće godine u Lisabonu. NATO nastoji prilagoditi sadašnju strategiju izazovima 21. stoljeća i novim prijetnjama sigurnosti poput kibernetičkih i terorističkih napada ili sigurnosnih opasnosti koje sa sobom nose klimatske promjene.

Treća tema bili su odnosi s Rusijom. "Svi se čelnici slažu s tim da je Rusija veliki europski partner s kojim NATO mora surađivati. Uzajamna suradnja je od obostrane koristi", rekao je Appathurai, dodajući da postoje i točke neslaganja oko kojih, što se NATO-a tiče, ne može biti kompromisa, poput ruske intervencije u Gruziji prošlog ljeta. (hina/metro-portal)

04.04.2009. 01:35:47
Novi komentar
nužno
nužno