« Iza ogledala
objavljeno prije 1 godinu
EH, DA...

Jeti ipak ne postoji?

Rezultati DNK analize upućuju na to da legenda o jetiju korijene vuče iz bioloških činjenica te da je povezana s lokalnim vrstama medvjeda koji žive u regiji

Na Himalaji ga, izgleda, ipak nema...
Na Himalaji ga, izgleda, ipak nema... (Arhiva)
Više o

Jeti

,

sniježni čovjek

,

DNK

Jeti je jedno od mitoloških bića koje jednostavno ne možemo uloviti niti dokazati njegovo postojanje, ma koliko se trudili. Iako postoji cijeli niz svjedočanstava o susretima s ljudima, legendi o ponašanju i gomile tragova, čini se da je sav trud uložen u to - bačen u vjetar.

Naime, DNK analiza ostataka koji mu navodno pripadaju pokazuje da je riječ o običnome medvjedu, a možda i psu.

Znanstvenici su u utorak izvijestili da je genetskom analizom devet uzoraka (kostiju, zuba, kože, dlaka i uzoraka fekalija) koji se pripisuju jetiju, a izloženi su u muzejima ili su ustupljeni iz privatnih zbirki, utvrđeno da ih osam pripada azijskim crnim medvjedima, himalajskim smeđim medvjedima i tibetanskim smeđim medvjedima, a jedan uzorak ukazuje na to da je riječ o psu.

"Rezultati analize upućuju na to da legenda o jetiju korijene vuče iz bioloških činjenica te da je povezana s lokalnim vrstama medvjeda koji žive u regiji", rekla je biologinja Charlotte Lindkqvist sa sveučilišta Buffallo u New Yorku koja je vodila istraživanje.

Rezultate istraživanja objavilo je londonsko društvo za prirodne znanosti u časopisu Proceedings of the Royal Society.

Lindquist je rekla da je riječ o dosad najtemeljitijoj studiji navodnih ostataka jetija. Ona i kolege su sekvencionirali mitohondrijski DNK, genetski materijal koji se nalazi u stanicama i nasljeđuje se preko majke. Uzorci su uzeti iz navodnih ostataka jetija i od raznih medvjeđih vrsta iz drugih dijelova svijeta.

Iako nije dokazano postojanje jetija, studija je pokazala da je tibetanski smeđi medvjed u rodu s medvjedima Sjeverne Amerike i Europe. Pretpostavlja se da su se himalajski smeđi medvjedi od njih odvojili još prije 650.000 godina. Pretpostavlja se da su ih izolirali glečeri te da su živjeli odvojeno od drugih vrsta medvjeda.

Iako priča o postojanju jetija nije potvrđena, istraživanje bi moglo pridonijeti zaštiti staništa himalajskih medvjeda kojima prijeti izumiranje.

No, postoje i ove snimke...

30.11.2017. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno