« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
OPA!?

Jesu li Rimljani izmislili Isusa?

Joseph Atwill, američki povjesničar i stručnjak za Bibliju tvrdi da je Isus lik kojeg su izmislili Rimljani kako bi smirili pobunjene Židove

Isus je lik iz specijalnog rata?
Isus je lik iz specijalnog rata? (Arhiva)
Više o

Biblija

,

Židovi

,

teorije zavjere

,

Isus Krist

,

Rimljani

,

Joseph Atwill

,

izmišljen lik

,

Ratovi židova

Isus Krist je lik na čijim (ne)jakim ramenima počiva ovaj svijet, htjeli mi to ili ne. Od judaizma i kršćanstva do islama igra skoro pa glavnu ulogu, navodno je umro u Indiji, a da ne pričamo o ostalom što se uz njega veže.

Između ostaloga, on je i kamen temeljac za gotovo sve teorije zavjere koje se baziraju na templarima, Sionskom prioratu, Illuminatima, masonima ... lakše bi bilo nabrojati s čim nije povezan.

I sad se nađe lik, Amerikanac, povjesničar i stručnjak za Bibliju Joseph Atwill koji ispali najnevjerojatniju teoriju zavjere od svih dosadašnjih - da je Isus Krist zapravo izmišljen lik, proizvod specijalnog rata Rimljana protiv Židova.

Židovi su u to vrijeme bili prilično buntovan narod koji je ustanke protiv Rima dizao svako malo, a nikakva propaganda nije ih uspjela smiriti, kao ni oružje. U zanimljivom tijeku misli, Atwill predlaže mogućnost da su Rimljani tog dugo čekanog Mesiju jednostavno izmislili i servirali na tanjuru Židovima željnim vodstva.

No, ovaj vođa je bio za varijantu "ko tebe šakom, ti njega kruhom", "Bogu Božje, caru carevo" i sve što ide uz to, pa se masa primirila. 

U nastavku svog, za neke vrhunaravno heretičkog razmišljanja, Atwill tvrdi da je Isus iz Biblije mješavina nekoliko stvarnih osoba, a sve to temelji na zapisima Ratovi Židova koji su zapravo jedini preživjeli povijesni tekst o Judeji iz tog doba osim, naravno, Biblije.

Teorija je izazvala, očekivano, burne reakcije kršćanskih teologa i vjernika, no Atwill mirno tvrdi da je cijela ta farsa napravljena na način koji je omogućio elitama da kroz povijest tlače svoje robove, kmetove i seljake, bogateći se na njihov račun, prodajući im jeftinu priču o zagrobnom životu za koji se pripremamo u ovoj "dolini suza" gdje trebamo trpiti i dozvoljavati da nas tlače kako bismo sjeli uz Isusa na nebu.

Zvuči poznato?

10.10.2013. 15:10:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    tika taka
    10.10.2013. 16:48
    Hm, čovjek je ateista kao i oni kojima ovo zvuči poznato ali susret s Njim je neizbježan..jednog dana sigurno
  2. avatar
    Monarch Highlander
    13.10.2013. 22:19
    Tika ,taka...sjeti se da ga je zidov prodao za trideset srebrenjaka...za koliko bi tebe..,I sto je najgore imaju izbor izmedju barabe-moralnoga taloga I svetitelja oni biraju barabu.
    A onda ti isti zidovi onoga kojega su sami poslali na golgotu nama ostalom svijetu nametnu kao MESIJU.
Novi komentar
nužno
nužno