« Život
objavljeno prije 2 godine
STVARNO?

Jeste li zaradili neku ozljedu na radu?

Procjenjuje se kako svake godine na radu strada oko 2 milijuna radnika, a više od 260 milijuna doživi neki oblik ozljede

Ozljede stvarno mogu biti svakakve
Ozljede stvarno mogu biti svakakve (Arhiva)
Više o

ozljede

,

rad

,

ozljede na radu

Radite vi tako na poslu, dignete se da dobacite nešto kolegi i - raspete se po podu jer je netko zaboravio spremiti žice od saugera... ili nešto tome prispodobivo. I sad, jesu li to ozljede na radu ili ste jednostavno trapavi?

Zaštita na radu, prema definiciji, predstavlja skup mjera, aktivnosti i pravila iz različitih djelatnosti koje za cilj imaju osigurati zdravo radno mjesto. Ulaskom u Europsku uniju, naša je zakonska regulativa usklađena s europskim normama tako da nimalo ne zaostajemo za najrazvijenijim društvima. Uz to, svakodnevno se u praksu uvode nova znanja i vještine.

Sve to očito je dalo rezultata budući da statistički podaci pokazuju kako se broj ozljeda na radu bitno smanjio. 

Postoje specifična radna mjesta s povećanim rizikom za nastanak ozljeda na radu ili razvoj takozvanih profesionalnih oboljenja. Najčešće profesionalne bolesti u Hrvatskoj, ako se izuzmu zadnje dvije godine kada je COVID najprisutniji, su bolesti prenaprezanja.

Bolesti koje nastaju dugotrajnim ponavljajućim pokretima pod nekakvim pritiskom ili snagom i to najčešće uključuje sindrom karpalnog kanala, znači to je rad rukama.

Kad je riječ o zdravlju radnika, u posljednje se vrijeme sve više pozornosti posvećuje mentalnom zdravlju.

Možemo ipak zaključiti kako se danas, više nego ikada u povijesti, vodi briga o zdravlju radnika i njegovoj sigurnosti na radnom mjestu. 

Bar nešto....

09.04.2022. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno