« Život
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
studija

Jesmo li rođeni vođe?

Vođe se ipak ne rađaju, barem ne kod riba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (getty images)
Više o

Ribe

,

znanstvene studije

,

komunistički vođa

,

rođeni vođe

,

društvo

,

društvena interakcija

,

ključ izbora

Hoće li neki pojedinac postati vođa ovisi o spremnosti drugih da ga slijede jednako koliko i o njegovim osobinama vođe, tvrde znanstvenici koji su do takva zaključka došli proučavajući ponašanje slatkovodnih ribica koljuška (Gasterosteus aculeatus).

Biolozi su koljuške svrstali u nasumice odabrane parove te pratili njihova kretanja.

Uočili su da jedna ribica postaje vođa, a druga sljedbenik, ovisno o stupnju hrabrosti svake od njih te da ponašanje svake ribice snažno utječe na njezina para.

"Jedinke se ne rađaju samo kao vođe ili kao sljedbenici, već je njihovo mjesto u paru - a vjerojatno i u skupini od više jedinki - posljedica društvene interakcije u kojoj svatko igra neku ulogu", rekla je Andrea Manica, sa sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji, jedna od autorica studije objavljene u četvrtak u časopisu Current Biology.

U brojnim skupinama životinja, neke se jedinke uvijek pojavljuju na prvoj crti, kažu znanstvenici koji dosad nisu uspijevali razumijeti po kojem se ključu biraju vođe.

Stoga su pratili koljuške, a stupanj plašljivosti ili hrabrosti određivali su na temelju sklonosti jedinke da napusti svoje sklonište među vodenim biljem i zapliva rijekom u potrazi za hranom.

Ribice su zatim svrstavane u parove i u svakome dvojcu iskristalizirao se vođa i sljedbenik. Parovi su kretali u potragu za hranom i uvijek je put birala jedinka koja se pokazala poduzetnijom.

Plašljiva koljuška "dodatno bi jačala ulogu svoga vođe i činila bi to znatno više nego u slučaju kad se u paru nađu dvije poduzetnije ribice", tvrdi znanstvenica.

Rezulati istraživanja govore da sama sposobnost vođe nije dovoljna sama po sebi, jer vođu na upravljanje mora poticati i njegov partner. (hina/metro-portal)

29.01.2009. 18:22:51
Novi komentar
nužno
nužno