objavljeno 07.11.2016. 13:01:00
SAVJETI

Jesenska hrana uz koju ćete smršavjeti

Jesenski plodovi mogu se naći na svim tržnicama, a neki od njih upravo fantastično pomažu u izgaranju masnoća

Navalite na kesten bez straha od debljanja
Navalite na kesten bez straha od debljanja (Arhiva)

Jesen nam donosi svoje ukusne plodove koji osim što će nam ispuniti kuhinju mirisima, a usta okusima mogu biti izuzetno korisni za zdravlje, a pogotovo za skidanje kilograma. Tako recimo kesten ima priličan udio vitamina C, kao jedini orašasti plodovi koji se time mogu pohvaliti, a uz puno škroba imaju veliki energetski potencijal. Kako masti imaju vrlo malo, slobodno navalite!

Bundeva je drugo čudo jeseni koje često nazivamo kraljicom jeseni, i to s pravom. Samo 28 kalorija na 100 grama, punina složenih ugljikohidrata koji će održavati razinu šećera u krvi, beta karoten i vitamini B, C i E grupe daju pravu sliku bogatstva bundeve. Što je još važnije - ubrana može ostati svježa i do godinu dana, a dovoljno ju je ispeći u pećnici da dobijete slastan i zdrav obrok koji sigurno ne deblja. 

Prokulice nisu pretjerano omiljene među djecom, no svakako bi trebalo pronaći način kako da im se približi i ova jesenska superhrana. Dijetetska namirnica koja ima samo 43 kalorije na 100 grama ima jedinstven sastav nutrijenata - folnu kiselinu, kalcij i magnezij, uz bogatstvo vitamina A, B i C kompleksa.

Uz sve to ima i čudesne zaštitne faktore indol-3-karbinol i sulforafan koji djeluju protuupalno i antikancerogeno, tako da je treba kuhati do 6 minuta kako bi zadržala što više svog bogatstva u sebi.

Šipak ili nar prepun je sjajnih antioksidansa koji nas štite od slobodnih radikala i čuvaju stanice, no uz to se može pohvaliti visokim udjelom vlakana, vitamina i folne kiseline. Šipak smanjuje mogućnost pohranjivanja masnoća u tijelu, a treba ga jesti svježeg.

Madarina radi čuda za koži čineći je blistavom i svježom, a obiluje kalcijem, magnezijem, kalijem i cinkom, uz vitamine B i C. Vitamin C potiče topljenje masnoća u tijelu i pomaže u proizvodnji L-karnitina, ubrzivača metabolizma koji dodatno spaljuje masti. Što reći osim - navalite na jesensku superhranu!

07.11.2016. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/jesenska-hrana-uz-koju-mrsavite/80923/