« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
KRAJ KRVOPROLIĆA

Jemenski pobunjenici spremni prihvatiti uvjete vlasti

U audio poruci stavljenoj na internet Abdel Malek al-Huti je rekao da će ponoviti svoje prihvaćanje pet zahtjeva vlade, ali nakon prekida agresije na šijitske buntovnike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Jemen

,

sukobi

,

krvoproliće

,

šijitski pobunjenici

Šef jemenskih šijitskih pobunjenika Abdul Malik al-Huti je izjavio u subotu da prihvaća uvjete središnje vlasti radi okončanja sukoba, pod uvjetom da vojska zaustavi svoju agresiju.

U audio poruci stavljenoj na internet Abdel Malek al-Huti je rekao da će ponoviti svoje prihvaćanje pet zahtjeva vlade, ali nakon prekida agresije. Za okončanje sukoba vlada zahtijeva "poštivanje prekida vatre, otvaranje cesta, povrat vojne opreme, oslobođenje zatočenih civila i vojnika i poštivanje Ustava i zakona.

Šef pobunjenika je ranije rekao da je spreman prekinuti sukobe koji traju od 11. kolovoza u regiji Saade, koja graniči sa Saudijskom Arabijom, ali nije izričito objavio da prihvaća pet zahtjeva vlade. Šef pobunjenika je rekao da je sada potez na drugoj strani. Inicijativa al-Hutija zbiva se pet dana nakon najave povlačenja pobunjeničkih boraca sa saudijskog teritorija, nakon tri mjeseca sukoba sa saudijskom vojskom.

Al-Huti je rekao da će pobunjenici prihvatiti uvjete vlade s ciljem prekida krvoprolića, genocida civila i katastrofalne situacije u kojoj se nalazi zemlja. On je naveo da su pobunjenici do sada tri puta pokretali inicijativu okončanja sukoba, ali ih je vlada odbijala. Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice je objavilo u petak se sukobi sa sjevera Jemena šire na ostatak zemlje, najsiromašnije u arapskom svijetu, i da se broj raseljenih unutar zemlje koji bježe pred nasiljem popeo na 200.000. (hina/metro-portal)

30.01.2010. 21:29:43
Novi komentar
nužno
nužno