« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
izvucite više

Jednostavni savjeti za bolji zvuk MP3 playera

Kvalitetna oprema i pametno rukovanje ključni su za puni zvuk najdražih pjesama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

zvuk

,

mp3 player

,

slušanje glazbe

,

slušalice

,

equalizer

,

datarate

MP3 format danas je najrašireniji oblik čuvanja i slušanja glazbenih datoteka. Zbog mogućnosti kompresije, veličina pojedinih datoteka može se znatno smanjiti pa se tako na samo jedan MP3 player može pohraniti između 500 i 40.000 pjesama.

Rezultat "muzičke dijete" nije samo ušteda prostora već i problem nešto lošijeg zvuka koji je previše ravan, kreštav ili naprosto dosadan. Naime, proces kompresije odstranjuje sve zvukove koje ljudsko uho ne čuje, iako se bez visokih i niskih tonova na kraju čujno gubi kvaliteta.

Osim kompresije, na kvalitetu zvuka utječu i slušalice pa se diskografske kuće često žale da ljubitelji glazbe danas zapravo više ne čuju pravi zvuk kojeg glazbenici snime u studiju.

Pomoću nekoliko jednostavnih savjeta moguće je iz MP3 playera izvući puni zvuk i tako zadržati cjelokupnu ljepotu pjesme i njen utjecaj na raspoloženje:

  • Kompresija glazbenih datoteka trebala bi zadržati "datarate" od najmanje 256 kbt/s. Što je navedeni iznos niži, to se više informacija prilikom kompresije gubi i zvuk postaje plići.
  • Iako sve slušalice izgledaju slično, postoje velike razlike u njihovoj kvaliteti. One koje se dobivaju u paketu s MP3 playerom najčešće su vrlo loše, a prilikom kupnje vrijedi pravilo da se kvaliteta zrcali u cijeni proizvoda.
  • Equalizer malo tko ručno podešava, a kvaliteta zvuka različitih žanrova ovisi upravo o tim temeljnim postavkama. Klasična glazba traži visoke tonove, hip-hop niske, dok kod popa treba istaknuti tonove na srednjoj razini.
  • Prilikom spajanja MP3 uređaja na kućne zvučnike za bolji zvuk je potrebno koristiti digitalni a ne analogni način spajanja. Zvučnici pritom ne bi smjeli biti postavljeni uza zid niti na podu.

03.11.2009. 11:49:42
Novi komentar
nužno
nužno