« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
veća dostupnost

Jedna doza cjepiva dovoljna je za zaštitu od svinjske gripe

I siromašne zemlje će od idućeg mjeseca dobivati donacije cjepiva protiv H1N1

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

cjepivo protiv gripe

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

cjepivo

,

cjepljenje protiv H1N1

"Svi dosadašnji podaci pokazuju da je jedna doza dovoljna", rekla je Marie-Paule Kieny, šefica istraživanja cjepiva u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Po njezinim riječima, cjepivo protiv gripe H1N1 proizvodi se brže nego što se očekivalo. "Dostupnost cjepiva bit će veća nego što se u jednome trenutku strahovalo", objasnila je.

Donirano cjepivo Svjetska zdravstvena šalje u stotinjak siromašnih zemalja radi cijepljenja zdravstvenih radnika, dodala je.

Tvrtke GlaxoSmithKline i Sanofi daruju cjepivo i prateću opremu poput šprica.

"Nastojat ćemo da prva isporuka bude u studenome", rekla je. "Počinjemo sa zemljama sjeverne polutke".

Svjetska zdravstvena organizacija u lipnju je proglasila pandemiju te gripe najčešće poznate kao svinjska. Dosad je od nje umrlo najmanje 4.500 ljudi, ali u većine bolesnika izaziva uglavnom blage simptome.

Kieny kaže kako je važno da zdravstveni radnici iz siromašnih zemalja budu cijepljeni kako oni ne bi širili virus na svoje pacijente te kako bi bolnice i ambulante mogle ostati otvorene tijekom epidemije.

Kina je krajem rujna počela prvo masovno procjepljivanje stanovništva, a za njom su krenule i Australija i Sjedinjene Države.

Prošli je tjedan WHO objavio kako još godinama stupa infekcije od H1N1 neće pasti. Kad dovoljan broj ljudi bude izložen virusu ili stekne zaštitu cijepljenjem, ta bi se gripa mogla početi ponašati kao sezonska, a ne pandemijska, rekao je glasnogovornik WHO-a Gregory Hartl. (hina/metro-portal)

12.10.2009. 12:13:44
Novi komentar
nužno
nužno