« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
CAMERON PROTIV

Jean-Claude Juncker imenovan predsjednikom Europske komisije

Britanski premijer David Cameron ocijenio je u petak da je imenovanje Jeana-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije 'crn dan za Europu

Cameronu nije uspjelo lobiranje protiv Junckera
Cameronu nije uspjelo lobiranje protiv Junckera (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

David Cameron

,

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker imenovan je predsjednikom Europske komisije unatoč žestokom protivljenju britanskog premijera Davida Camerona koji je vidno razočaran dao prilično nezgodnu izjavu.

'Ovo je crn dan za Europu, to bi moglo oslabiti nacionalne vlade', rekao je Cameron na tiskovnoj konferenciji nakon europskog summita na kojemu je imenovan Juncker, kandidat PPE-a, stranke europske desnice koja je pobijedila na europskim izborima.

Cameron i mađarski premijer Viktor Orban bili su jedini među 28 čelnika koji su glasovali protiv Junckera. Ovakav ishod nakon britanske kampanje protiv imenovanja Junckera 'otežava' stvari kada je riječ o ostanku Velike Britanije 'u reformiranoj Europskoj uniji'. 'No mislim li da je to nemoguće? Ne', dodao je Cameron, odgovarajući na pitanje o izlasku njegove zemlje iz EU-a.

Konzervativni premijer je obećao da će 2017. organizirati referendum o tom pitanju ako mu Britanci 2015. povjere drugi mandat.

Cameron se tijekom čitavog summita borio protiv imenovanja Junckera kojeg je nazvao'neprikladnom osobom' za predsjednika Komisije jer je 'čitavog života' bio 'u središtu europskog projekta kako bi povećao ovlasti Bruxellesa i smanjio ovlasti država'.

'Jako sam zainteresirana da Velika Britanija ostane članica EU-a. I dalje ću raditi u tom smislu', rekla je pak Angela Merkel.

No njemačka kancelarka je branila izbor Vijeća kojim je 'Komisija dobila predsjednika s velikim europskim iskustvom koji će osluškivati želje zemalja članica i parlamenta'.

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je pak da je izbor Junckera rezultat 'poštovanja slova i duha' ugovora, iako 'to nije lako jednom broju zemalja'.

28.06.2014. 09:03:00
Novi komentar
nužno
nužno