« Zagreb
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
ZNANSTVENI KAFIĆ

Je li Prvi svjetski rat zaista završio? Primjer Ukrajine

Predavanje Je li Prvi svjetski rat zaista završio? Primjer Ukrajine autora Filipa Katanića održat će se u petak, 17. ožujka s početkom u 19 sati u kafiću &TD-a. Ulaz besplatan

SC Znanstveni kafić
SC Znanstveni kafić (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Prvi svjetski rat

,

SC Znanstveni kafić

Predavanje će na temelju usporedbe stanja u Ukrajini danas i otprije stotinu i više godina objasniti današnji sustav međunarodnih odnosa i duh vremena. Taj sustav ima mnoge sličnosti s onim kakav je postojao pred Prvi svjetski rat i neposredno poraće. Također, na osnovi dosad neobjavljenih arhivskih izvora i nove literature, vidjet će se kako u domeni sličnosti i razlika ima više sličnosti nego razlika.

Zašto i kako je došlo do ovog oružanog sukoba Rusije i Ukrajine treba pitati diplomate, državnike, geopolitičare i stručnjake za međunarodnu sigurnost. Povjesničar može objasniti izvorište sukoba između dvije zemlje, pogotovo ako je specijalist za određeno povijesno razdoblje tih zemalja.

A današnji sukob Ukrajine i Rusije ima svoje korijene u razdoblju pred, za vrijeme i neposredno nakon Prvog svjetskog rata koji se, kako je poznato, vodio od 1914. do 1918. godine.

Prvi svjetski rat usmjerio je sudbine mnogih naroda, pa tako i ukrajinskog. Međutim, 1918. godine sudbina je Ukrajine imala značaj od prvorazredne važnosti za tijek svjetske povijesti. Stoga je paralela sa današnjim događajima izrazito bitna. Još jednom, kao i 1918. godine, Ukrajina se danas našla u središtu europske i svjetske geopolitike. Još jednom kao i 1918. godine, posljedice rata na tlu Ukrajine imaju ozbiljne političke, vojne, gospodarske, demografske i humanitarne posljedice koje pogađaju cijeli svijet. Usporedbom stanja kakvo je bilo onda i danas, na primjeru tehnologije ratovanja, ratnih operacija koje su se u prošlosti vodile na tlu Ukrajine s onima koje se vode danas, možemo govoriti o „cikličkom kretanju povijesti", objašnjavanju povijesnog razvitka svijeta na način kako je prvi puta istaknuo novovjekovni talijanski filozof Giambattista Vico. Zaključno gledano, Ukrajina radi svojeg položaja predstavlja „Vrata Europe" što, poput situacije otprije stotinu godinu, bitno komplicira i opterećuje današnje međunarodne odnose.

13.03.2023. 16:00:00
Novi komentar
nužno
nužno