« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
POLITIKA

Je li Bannonu odzvonilo?

Zvijezda Stevea Bannona, desničarsko-nacionalističkog savjetnika predsjednika Donalda Trumpa, je počela tamniti. To je dobra vijest za savjetnike SAD-a, smatra dopisnik DW-a iz Washingtona Miodrag Šorić.

Bannon je bio previše opasan
Bannon je bio previše opasan (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

Steve Bannon

U Bijeloj kući nikada nije bilo mjesta za prijateljstva. Tamo se ministri i savjetnici surovo bore za moć i blizinu predsjednika. Steve Bannon, glavni Trumpov strateg, sada je izbačen iz Vijeća za nacionalnu sigurnost, tijela koje upravlja vanjskom i sigurnosnom politikom SAD-a. Glasnogovornici predsjednika sada to pokušavaju retorički zakamuflirati  ali u stvarnosti je to bio početak dekonstrukcije desničarskog ideologa koji je bitno doprinio Trumpovom uspjehu na izborima.

To je dobra vijest za Ameriku i njezine saveznike

Bannon je sebe označavao kao „Lenjinista": govorio je da želi, kao i Lenjin, uništiti državu. Takve izjave kao i desno-nacionalni stavovi koje nije prikrivao, za mnoge Republikance su bili alarmni signal: kakav to beskrupulozan šaptač savjetuje Trumpa? - pitali su se. I usput, da budemo jasni: Lenjin je bio ideološki zadrti kriminalac koji je kriv za smrt milijuna. Niti jedan pristojan čovjek mu se ne bi trebao diviti.

Trump bi morao djelovati

Trump mora nešto poduzeti kako mu kormilo ne bi ispalo iz ruku. Ne može da jednostavno potjerati Bannona, jer ovaj zna previše o tomu što se događa iza kulisa vlasti. Ali, može da ga razvlastiti - korak po korak.Trump je dugo odbacivao sve optužbe na račun Bannona. Sada se predsjednik koji je na funkciji jedva dva mjeseca, nalazi pred ruševinama svoje politike: u Siriji su civili meta napada kemijskim oružjem, Sjeverna Koreja testira rakete srednjeg dometa, Meksiko se ne povinuje volji Washingtona, a mnogi saveznici SAD-a su zabrinuti. Usprkos svim najavama, Trump nije uspio u Kongresu progurati niti jedan zakon. Strategija njegovog glavnog stratega Bannona je zakazala. Trenutno samo još svaki treći Amerikanac podržava način na koji njihov predsjednik obavlja svoj posao.

Radi se i o Rusiji

U Washingtonu se špekulira o tome tko je prerezao granu na kojoj Bannon sjedi: novi savjetnik za nacionalnu sigurnost McMaster? Potpredsjednik Pence? Senatori ili pak Trumpov zet Kushner? A možda i svi oni zajedno, no, to je na kraju krajeva, nevažno.

Najvažnije je da se smanji utjecaj Bannona, a poveća utjecaj političkih profesionalaca poput direktora tajne službe Dana Coatsa ili šefa glavnog stožera Dunforta. Trump je obojicu imenovao članovima VIjeća za nacionalnu sigurnost. To bi njegovu vanjsku i sigurnosnu politiku moglo učiniti uračunljivijom. Saveznici će se radovati. Političari u Kremlju - neće.

Bannon se stalno zalagao za poboljšanje odnosa s Rusijom. Odgovarajuće inicijative će sada biti zamrznute. Dokle god se parlamentarna istražna povjerenstva budu bavila mogućim vezama između Trumpovog predizbornog tima i Moskve, Washington ne bi smio raditi preokrete u američko-ruskim odnosima.


Piše: Miodrag Šorić/DW
08.04.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno