« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
oporba:

Javna nabava je netransparentna

Oporba je upozorila na niz propusta u javnim nabavama koji svjedoče o korumpiranosti države

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Anto Đapić

,

Damir Kajin

,

Ingrid Antičević-Marinović

,

Boro Grubišić

,

javna nabava

,

Danijel Srb

,

Tamara Obradović-Mazal

Iako je većina saborskih klubova podržala prijedlog zakona o državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, raspravu su obilježila upozorenja oporbe da u postupcima javne nabave ima previše netransparentnosti i korumpiranosti zbog kojih država gubi velik novac.

IDS-ov Damir Kajin ustvrdio je da se u netransparentnim postupcima javne nabave, javnoprivatnih partnerstva i davanja koncesija u deset godina pronevjeri jedna autocesta Zagreb-Split, godišnje je to, kaže, Pelješki most, a dnevno 3 milijuna kuna. Ingrid Antičević-Marinović (SDP) upozorila je, pak, da su oni koji dobiju posao u postupku javne nabave "dobitnici na lutriji".

"Očito je riječ o dogovoru i očito su prljavi mafijaški poslovi", ustvrdila je i upozorila kako to govori o krizi i korumpiranosti u državi. Pozvala je da se onemogući postojanje podizvođača u poslovima čiji je naručitelj država, odnosno lokalna samouprava.

Boro Grubišić (HDSSB) također je upozorio na afere koje "niču kao gljive poslije kiše" - od "retardiranog natječaja za retardant u HŽ-u" koji je prouzročio i smrtne posljedice, pa do gradnje sportske dvorane u Osijeku. Naime, prema prvotnom prijedlogu tadašnjega gradonačelnika Ante Đapića za njezinu gradnju trebalo je izdvojiti 842 milijuna kuna, ali dvorana je ipak izgrađena za samo 250 milijuna kuna. "A nitko za te novce ne bi odgovarao da je prošao prvi prijedlog", kaže Grubišić.

Na to je reagirao pravaš Danijel Srb uzvrativši da se u pogledu izgradnje dvorane u Osijeku "miješaju babe, žabe i sateliti", rekavši kako je jedno novac potreban za samu izgradnju, a drugo sredstva koja su potrebna za kasnije održavanje.

"Zakon se mijenja na način da Komisija, uz sam postupak javne nabave, može provoditi kontrolu i kod koncesija i JPP-a", rekla je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović-Mazal dodavši da se izmjenama želi postići i veća transparentnost rada Državne komisije kojoj se jasno definira ustrojstvo i nadležnost.

Prema prijedlogu, uvela bi se naknada za pokretanje žalbenog postupka u dodjeli koncesija i javno privatnog partnerstva, a zabranjuje se svaki utjecaj sudionika u postupcima javne nabave na Komisiju, za što su propisane i prekršajne odredbe. (hina/metro-portal)

01.10.2009. 12:01:27
Novi komentar
nužno
nužno