« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
IZLOŽBE

Jasminka i lutkice u izlogu Petrinjske

Simbolika onog nečeg neuhvatljivog, nepostojećeg, sanjivog, podsjeća na neke druge stvari koje nam lako izmiču ako smo neoprezni

Jasminka i lutkice
Jasminka i lutkice (Arhiva)
Više o

izložba

,

Izlog

,

Jasmina Kosanović

,

Petrinjska 38

Domino je svoj izlog prije pola godine otvorio za umjetničke instalacije i intervencije. Započeli smo zaigrano s Jasminom Kosanović koja naš izlog oživljava serijom likova i čudesnih stvorenja.

U Izlog u Petrinjskoj 38 je upravo s jedne duge sletio Jednorog. Simbolika onog nečeg neuhvatljivog, nepostojećeg, sanjivog, podsjeća na neke druge stvari koje nam lako izmiču ako smo neoprezni - na sreću, ili na art, ili na inspiraciju.

Ovaj jednorog je naša relikvija koju želimo pokazati, kojom želimo potaknuti periferni vid na osmjeh, vratiti pobjeglu misao na bitno. Snovito i bajkovito, proljetno i procvalo - to je zaljubljiva varka koja mističnost pretvara u optimističnost. Duge, vesele boje, rascvjetana polja i vedra neba zrače iz našeg izloga. Ali isto tako, Jednorog će nam svoj rog pokazivati i da nas podsjeti da ne čini rog od svakog konja na kojeg u životu naletimo - jednoroga. Živjelo proljeće.

Udruga Domino od 2003. provodi brojne programe kojima podržava umjetničke i aktivističke projekte koji doprinose raznolikijem i bogatijem društvu različitosti.

Jasmina Kosanović rođena je 1976. godine jednog sunčanog, jesenjeg jutra u Zagrebu, kada su ljudi još išli na poštu telefonirati. Završila je Tekstilno-tehnološki fakultet (smjer odjeće). Kratko se zadržala u haljinama, a onda ih jednog dana sve izrezala i počela raditi lutke. Sada uspješno vodi dućan Jasmina i lutkice u centru grada Zagreba, gdje joj se ponekad pridruži netko od mačje obitelji: Mali Šapo, Ljubica P. ili Tapalo Operni.

https://www.facebook.com/jasminailutkice

02.04.2021. 14:21:00
Novi komentar
nužno
nužno