« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NAPETOSTI

Japanci bi mogli srušiti sjevernokorejsku raketu

Presretače će ispaliti jedino ako se učini da će sjevernokorejska raketa ili njezini dijelovi pasti prema japanskom teritoriju i prijetiti ljudima i imovini

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

Sjeverna Koreja

,

lansiranje rakete

Ispali li Sjeverna Koreja raketu koja će predstavljati izravnu prijetnju Japanu, vojska će biti spremna da ju presretne i sruši, poručila je japanska vlada, prenosi Hina.

"Ne očekujemo da će pasti na naš teritorij. Želimo da naša javnost nastavi svakodnevni posao i život", rekao je predstojnik vladina ureda Osamu Fujimura na redovitoj konferenciji za novinare i poručio da će "Vladin ured, za svaki slučaj, poduzeti mjere opreza".

Komunistička izolirana Sjeverna Koreja najavila je da će putanja rakete ići južnom stranom i neće utjecati na susjedne zemlje.

Ministar obrane Naoki Tanaka rekao je da će Japan rasporediti Aegis, razarače opremljene radarom s presretačima Standard Missile-3 u Japanskom te Istočnokineskom moru, a na tlu presretače Patriot Advanced Capability-3 na nekim južnim otocima te u području Tokija.

Presretače će ispaliti jedino ako se učini da će sjevernokorejska raketa ili njezini dijelovi pasti prema japanskom teritoriju i prijetiti ljudima i imovini.

Sličnu je naredbu Japan objavio i u travnju 2009. kada je Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana, no Tokio nije aktivirao presretače.

Službeni Pjongjang najavio je lansiranje rakete sa satelitom u meteorološke svrhe o 100. obljetnici rođenja Kim Il-Sunga, osnivača komunističke Sjeverne Koreje i prvog u dinastiji Sung koja vodi tu siromašnu zemlju. Sjedinjene Države i njihovi saveznici optužuju Pjongjang da zapravo kani lansirati balistički projektil čime će prekršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a.

Ispaljivanje rakete najavljeno je između 12. i 16. travnja.

30.03.2012. 14:25:08
Novi komentar
nužno
nužno