« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
tradicionalni japan se mijenja

Japan: Sve više žena u parlamentu

Postignut je rekord u novom sazivu japanskog parlamenta, gdje će od ukupno 480 zastupnika biti 54 žene

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Japan

,

tradicionalni Japan

,

parlamentarni izbori u Japanu

,

Japanska demokratska stranka

U dosadašnjem sazivu sjedile su 43 žene, što je također bio japanski rekord, a s nedjeljnim izborima žene čine 11,25 posto zastupnika u donjemu domu.

Japanska demokratska stranka (PDJ, centar), koja je u nedjelju pobijedila na izborima i okončala polustoljetnu vladavinu liberalnih demokrata (PLD, desnica), u svojoj je kampanji najavljivala "bataljun kraljevni", mladih kandidatkinja u utrci za parlament.

Mnoge od njih bile su uspješne. Tako je novinarka Ai Aoki u Tokiju pobijedila predsjednika stranke Novi Komeito, koja je bila saveznica dosad vladujućeg PLD-a.

Na jugu Japana je 68-godišnji ministar obrane Fumio Kyuma poražen, a pobijedila ga je 28-godišnja Eriko Fukuda, koja se istaknula kao čelnica kampanje protiv skandala s transfuzijom krvi zaražene virusom hepatitisa.

S 11,25 posto žena zastupnica u parlamentu, Japan je napredovao na ljestvici ženske zastupljenosti pomaknuvši se sa 103. na 95. mjesto u svijetu.

Svjetski prosjek po zastupljenosti žena u parlamentu iznosi 18,5 posto, a prvo mjesto zauzela je afrička država Ruanda s 56,3 posto žena zastupnica. U vrhu su zemlje sjeverne Europe s prosječno 42 posto žena zastupnica. U Njemačkoj ima 32,2 posto zastupnica, a u Sjedinjenim Državama 16,58 posto.

Izvor: Hina

31.08.2009. 15:32:11
Novi komentar
nužno
nužno