« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
HUMANITARNA KRIZA

Japan: Nestašica vode, struje, hrane, goriva i skloništa

VIDEO - Japan nakon katastrofe napreduje korak po korak, ali će se jako dugo vraćati u normalu

Japan
Japan (YouTube)
Više o

Japan

,

japan potres

U Japanu su se počele graditi kuće i postupno se otvaraju prometnice, ali nedostatak goriva, ledena kiša i prekidi opskrbe strujom još više otežavaju najgoru humanitarnu krizu koja je pogodila Japan od Drugog svjetskog rata, prenosi Hina.

Nakon nesreće je 319,000 osoba evakuirano, organizirano je 2.131 privremeno sklonište, 2,4 milijuna ljudi nema pristup vodi, a 221.000 kućanstava je bez električne energije.

"Ima nekih poboljšanja što se tiče logistike i opskrbe hranom i drugim potrepštinama", rekao je Francis Markus iz predstavništava Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Japanu. "Međutim, još je uvijek jako teško", dodao je.

Zbog kiše nisu mogli poletjeti helikopteri s humanitarnom pomoći pa se moralo ići cestama i pomoć je kasnila ovoga tjedna, priopćio je UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova. Pristup vodi i dalje je razlog za zabrinutost u 11 prefektura.

Još uvijek ima mjesta na koja pomoć ne stiže zbog nedostatka goriva, a probleme stvaraju i prekidi opskrbe električnom energijom.

22.03.2011. 12:37:00
Novi komentar
nužno
nužno