« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
NAJJAČE DO SAD

Japan gradi superračunalo

U travnju 2018. Japan bi trebao završiti igradnju najjačeg računala na svijetu.

Čudo iz Japana
Čudo iz Japana (CNN)
Više o

Japan

,

superračunalo

Japan gradi superračunalo, saznajemo s CNN-a. Trebalo bi raditi brzinom od 130 petaflopa, što znači da će biti sposobno izvesti 130 kvadrilijunja (milijunu na četvrtu potenciju) izračuna u sekudi.

Superračunalo se namjerava pustiti u pogon u travnju 2018.godine, nazvano je AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI) i postat će najjače superračunalo na svijetu, preuzevši time titulu od kineskog Sunway TaihuLight, koji radi na 93 petaflopa.

Što računalo čini 'super'?

Osim što na ekranu nema kurser miša, ne razlikuje se previše od svakog normalnog računala, samo što je puno veće i puno brže.

Satoshi Sekiguchi, direktor u japanskom AIST-u (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) kaže da je trenutno superračunalo milijun puta brže od osobnih računala. Izračunao je da bi osobnom računalu trebalo 3 000 godina da postigne ono što superračunalo postiže u roku od jednog dana. 

Što se tiče veličine, japansko superračunalo bit će veličine parkinga s parkirnim mjestima za 30 do 40 automobila.

Za što će se koristiti?

Superračunalo gradi japansko Ministarstvo u dva istražna centra, a na njega će potrošiti 173 milijuna dolara.

Koristit će se u svrhe razvoja automobila bez vozača, robotike i medicinskih dijagnostika, prenosi Sekiguchi. Također, računa se na pomoć u poboljšanju tehnologije za razvoj umjetne inteligencije, poput 'dubokog učenja'. 
No superračunala su zaslužna za razvoj i nekih svakodnevnih izuma. "Prvi dizajn za izradu papirnatih dječjih pelena također je izradilo superračunalo", objašnjava Sekiguchi. "No, majke ih svakodnevno koriste bez da znaju tu činjenicu."

 

31.07.2017. 13:29:00
Novi komentar
nužno
nužno