« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OŠTRA KAMPANJA

Janukovič mijenja izborni zakon, Timošenko prijeti prosvjedima

Promjene zakona praktički će onemogućiti pripadnike manjinske političke opcije da blokiraju odluke većine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Viktor Juščenko

,

Julija Timošenko

,

Izborni zakon

,

izbori Ukrajina

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko potpisao je u četvrtak promjene izbornog zakona, a premijerka Julija Timošenko zaprijetila je masovnim prosvjedima pobijedi li njezin protukandidat Viktor Janukovič zlorabeći novi zakon donesen samo tri dana prije izbora, javljaju agencije.

Timošenko se na prijetnju novom pobunom odlučila nakon što je ukrajinska parlamentarna većina, na čelu s Janukovičevom Strankom regija, u srijedu navečer odobrila, a predsjednik države Viktor Juščenko u četvrtak potpisao, promjene izbornog zakona koje će praktički onemogućiti pripadnike manjinske političke opcije u lokalnim izbornim povjerenstvima da blokiraju odluke većine i tako onesposobe cijelo povjerenstvo.

"Ako Janukovič želi poštenu borbu, spremni smo se natjecati s njim, ali ako želi prijevaru, mi smo kadri pružiti mu takav otpor kakav nikad nije vidio, čak ni 2004.", rekla je Timošenko na konferenciji za novinare. Time je aludirala na pobunu naroda - nazvanu "Narančastom revolucijom" - koja je 2004. dovela do poništenja "pobjede" njezina današnjeg suparnika zbog izbornih prijevara.

"Ne uspijemo li osigurati da ljudi izraze svoju volju i da rezultati izbora budu odraz te volje, da budu pošteni, pozvat ćemo ljude na ulice. U to nema nimalo sumnje", ustvrdila je ukrajinska premijerka.

Njezin protukandidat Viktor Janukovič, kojeg se smatra proruski usmjerenim, tvrdnje sadašnje premijerke nazvao je "lažima, prljavštinama i uvredama", ocijenivši ih "znakom njezine slabosti i shvaćanja da će biti poražena".

Dužnost lokalnog izbornog povjerenstva, kojih će u nedjelju biti gotovo 38 tisuća na biralištima diljem Ukrajine, jest verificirati izbrojane glasačke listiće i službeno zabilježiti kršenja zakona. Broj pripadnika povjerenstava iz pojedine političke opcije, prema zakonu, određuje se sukladno s parlamentarnom snagom, odnosno brojem zastupnika te opcije.

Prije današnjih izmjena zakona, za pravovaljano obavljanje bilo koje od tih dužnosti bila je potrebna dvotrećinska većina članova povjerenstva, a ubuduće će trebati obična većina (50 posto i jedan glas).

Time je zapravo onemogućeno pripadnicima povjerenstava lojalnim Juliji Timošenko i njezinim saveznicima, kojih je u ukupnom sastavu povjerenstva obično između 30 i 40 posto, da blokiraju odlučivanje povjerenstva tako što se ne pojave na glasovanju.

Janukovič je naglasio da su promjene bile nužne kako bi se spriječila namjera Timošenko i njezinih pobornika da sabotiraju izbore tako što će "svojim" članovima povjerenstva narediti da ne dođu na birališta.

Timošenko je najprije pozvala predsjednika Juščenka, nekadašnjeg političkog saveznika, a danas oštrog protivnika, da ne potpiše prijedlog promjena zakona, rekavši kako će "predsjednikov potpis na taj zakon označiti smrtnu presudu demokraciji i poštenim izborima u Ukrajini" i omogućiti Janukoviču izbornu prijevaru tako što će njegovi sljedbenici izokrenuti rezultate u njegovu korist.

Timošenko je izjavila kako je o novonastaloj situaciji izvijestila veleposlanike zapadnih zemalja i kako će to postaviti kao temu na sjednici Vijeća Europe. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 20:26:53
Novi komentar
nužno
nužno