« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
OPOVRGAVANJE NOVINSKIH NAVODA

Janša neće osporavati arbitražni sporazum ako dođe na vlast

Sporazum što su ga 4. studenoga 2009. u Stockholmu potpisali predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor, slovenska je oporba pokušala srušiti na referendumu pola godine kasnije

Fotografija vijesti
Više o

Janez Janša

,

Slovenija arbitražni sporazum

,

slovenija hrvatska

Vodeća slovenska oporbena stranka, SDS, odlučila je opovrgnuti navode nekih medija u toj zemlji da planira revidirati svoju politiku prema Hrvatskoj ukoliko dođe na vlast, a jedna od mjera bila bi i odbijanje prihvaćanja arbitražnog sporazuma, prenosi Hina.

U izjavi za javnost objavljenoj na svojim mrežnim stranicama, SDS je poručio kako je riječ o "državotvornoj stranci" koja "poštuje međunarodne sporazume i kad joj se oni ne sviđaju", te da joj je "strana svaka nevjerodostojna politika".

SDS prema istraživanjima javnog mijenja ima najviše šansi za dobivanje relativne većine u parlamentu ako se prijevremeni izbori održe krajem ove godine.

Borut Pahor, čija je manjinska vlada u utorak izgubila povjerenje u parlamentu, u više je navrata nazvao arbitražni sporazum s Hrvatskom najvećim svojim uspjehom na području vanjske politike, a dok Janša tvrdi da je riječ o popuštanju hrvatskim interesima pod američkim pritiskom.

Sporazum što su ga 4. studenoga 2009. u Stockholmu potpisali predsjednici vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor, slovenska je oporba pokušala srušiti na referendumu pola godine kasnije, ali je za njegovu ratifikaciju i stupanje na snagu ipak glasovalo nešto više od polovice slovenskih građana.

Arbitražni sporazum odijelio je pitanje graničnog prijepora sa Slovenijom od hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, a spor će riješiti petočlani arbitražni sud čije aktivnosti počinju nakon potpisivanja pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom.

22.09.2011. 17:51:00
Novi komentar
nužno
nužno