« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
LJUBAV NA NISKIM GRANAMA

Jandroković: Politički odnosi sa Srbijom stagniraju

Tadićevu izjavu da bi oslobođenje generala Ante Gotovine bilo loše za veze dvaju zemalja, Jandroković smatra neprimjerenim pritiskom na Haaški sud

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Srbija

,

Boris Tadić

,

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

Oluja

,

Hrvatska

,

Ratko Mladić

,

Gordan Jandroković

,

Goran Hadžić

,

ratni zločinci

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ocijenio je u četvrtak da politički odnosi između Hrvatske i Srbije stagniraju, premda su dobri na području gospodarstva, pravosuđa i kulture te između dviju policija.

Odgovarajući na pitanje novinara u emisiji HTV-a "Dossier.hr" jesu li odnosi između Hrvatske i Srbije na najnižim granama u posljednjih 10 do 15 godina, ministar Jandroković rekao je kako je to "teško reći" jer su odnosi dobri u gospodarstvu, a postoji i dobra suradnja policije, u pravosuđu i kulturi. "Međutim činjenica je da politički odnosi stagniraju, a u nekim je elementima čak vidljiv i nazadak", rekao je Jandroković.

Komentirajući izjavu srbijanskog predsjednika Tadića za tjednik "Vreme" da će odnosi Srbije i Hrvatske biti jako loši ako Haaški sud oslobodi generala Gotovinu, ministar Jandroković rekao je kako je riječ o "neprimjerenom pritisku na sud" te da bi, s druge strane, "predsjednik države koja još nije izručila ni Mladića ni Hadžića, dakle dvije osobe koje simboliziraju zločin na ovim prostorima, i u Hrvatskoj i u BiH, ipak morao voditi malo više računa o tome što govori".

Na pitanje zna li kada bi se možda mogao dogoditi susret Josipović-Tadić, Jandroković je odgovorio da "ima nekih naznaka da bi do susreta možda moglo doći u Sloveniji prilikom summita zemalja jugoistočne Europe u drugoj polovici ožujka".

Što se tiče zahtjeva iz Srbije da se zabrani proslava Oluje i činjenice da službeni Zagreb nije reagirao na tu izjavu, ministar Jandroković rekao je kako se "radi o nebulozi koju nije potrebno komentirati". Osvrnuvši se na trenutačnu situaciju u pristupnim pregovorima, Jandroković je rekao kako očekuje da će Hrvatska preostala tri poglavlja otvoriti već u travnju, odnosno najkasnije do kraja španjolskog predsjedništva. Istaknuo je kako, s obzirom na poruke koje dobiva od europskih kolega, vjeruje da je pregovore "moguće završiti tijekom ove godine".

"Sada smo zaista u završnoj fazi pregovora. Ne očekujemo više nikakve posebne političke probleme", rekao je Jandroković dodavši da bi Hrvatska mogla postati punopravna članica EU 2012. godine. (hina/metro-portal)

26.02.2010. 00:40:00
Novi komentar
nužno
nužno