« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
OPTIMIZAM

Jandroković: Hrvatska u EU ulazi prije Islanda

VIDEO - Island je pomogao Hrvatskoj da uđe u NATO, pa će Hrvatska sada pomoći Islandu da pristupi Europskoj uniji

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković (Ranko Suvar / CROPIX )
Više o

Gordan Jandroković

,

Island

,

zatvaranje poglavlja

,

film o Assangeu

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je na novinarskoj konferenciji nakon susreta s njegovim islandskim kolegom Ossurom Skarphedinssonom, da će Hrvatska ući u EU nešto prije nego Island, te pomagati Islandu, kao što je ta otočna država pomagala Hrvatskoj kod ulaska u Nato.

Naglasio je, da će Island zauvijek ostati upisan u hrvatsku povijest kao prva država na svijetu, koja je priznala hrvatsku neovisnost 1991. godine.

Jandroković i Skarphedinsson su potpisali i ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dviju vlada, što bi po riječima islandskog ministra vanjskih poslova trebalo simbolično pomoći razvoju gospodarskih odnosa. Hrvatski šef diplomacije je izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom ekonomskom suradnjom, te je podsjetio, da je vrijednost robne razmjene prošle godine bila tek 2,5 milijuna eura.

Ministri su također zaključili, da postoji mogućnost veće gospodarske suradnje dviju država, poglavito na iskorištavanju geo-termalnih izvora energije s kojima Island ima velika iskustva.

Skarphedinsson je rekao, da islandski stručnjaci procjenjuju kako bi Hrvatska mogla zadovoljiti između 5 i 10 posto svojih energetskih potreba zahvaljujući obnovljivim geo-termalnim izvorima.

Islandski ministar je pojasnio i zašto je za Island bolje, da bude član EU, te je ocijenio, da ne bi ni bilo sloma islandskih banaka, da je već u EU. Naglasio je, da će Island pregovarati o ribarstvu s EU, dok ne bude dosegnuo zadovoljavajući dogovor.

06.07.2010. 12:23:01
Novi komentar
nužno
nužno