« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
POLITIČKI SUKOBI

Jakovčić: Dosta mi je blaćenja od političkih marginalaca

Ivan Jakovčić kaže kako neće dopustiti da se njegovo ime povezuje s kriminalom u Hypo banci jer je on potpuno čist

Ivanu Jakovčiću dosta je blaćenja od političkih marginalaca
Ivanu Jakovčiću dosta je blaćenja od političkih marginalaca (Goran Šebelić/Cropix)
Više o

Ivan Jakovčić

,

Hypo banka

,

afera Hypo

Ivan Jakovčić, istarski župan, na današnjoj je konferenciji za novinare u Poreču, govoreći o aferi Hypo banke te o projektima u Istri, u financiranje kojih je uključena ta austrijska banka, istaknuo kako neće dopustiti da se njegovo ime povezuje ni s kakvim kriminalom i blatom jer je "potpuno čist, mirne savjesti, čista obraza i ruku".

"Tražim da se austrijsko i hrvatsko državno odvjetništvo i policija očituju o toj aferi i da objave imena osoba koje su u nju bile upletene. To mi najviše odgovara jer mi je dosta blaćenja od političkih marginalaca na hrvatskoj i istarskoj političkoj sceni", rekao je.

"Ne želim više da kojekakvi napisi i medijske konstrukcije, i ljudi iz medija i iz politike, blate moje ime, moje roditelje, Istarsku županiju i IDS, stranku koju ponosno vodim već 20 godina", istaknuo je Jakovčić.

"Ne želim sudjelovati u političkim sukobima i prepirkama koje se oko Hypo banke vode u Austriji, djelomice i preko mojih leđa. To ne dopuštam jer je djelomice riječ i o političkim igrama. U tom slučaju, ako bude potrebno, sazvat ću konferenciju za novinare i u Beču", poručio je Jakovčić.

Novinare je izvijestio kako je jučer na vlastit zahtjev u Zagrebu o slučaju "Hypo banke" razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom te s austrijskim veleposlanikom u Hrvatskoj, od kojeg je zatražio da ga spoji s austrijskim državnim odvjetništvom te s austrijskim istražnim povjerenstvom.

Ako žele razgovor sa mnom, spreman sam za to, no ako se austrijska strana ogluši, održat ću tiskovnu konferenciju u Beču", kazao je Jakovčić, najavivši da će danas predsjedniku istražnog povjerenstva austrijskog parlamenta Rolfu Holubu poslati pismo i zatražiti razgovor za posjeta Istri.

Osvrnuvši se na najavu kako će iduća "Latinica" na HTV-u biti posvećena slučaju "Hypo banke", Jakovčić je pozvao urednika emisije Denisa Latina da ga pozove u emisiju te od njega očekuje "dovoljno hrabrosti, poštenja i morala" da se suoči s njim u toj emisiji.

"Očekujem od njega da bude profesionalno hrabar, da ne bude kukavica jer mislim da je to minimum novinarske etike. Ako već govore o nekomu i žele se iživljavati na nekomu, neka to čine na licu mjesta. Spreman sam se u studiju suočiti sa svakim pa i s njim", zaključio je, dodavši kako mu "ne pada napamet sudjelovati u obračunima među klanovima na Hrvatskoj televiziji".

Na novinarsko pitanje Jakovčić je ponovio kako nije sudjelovao ni u čemu što se tiče Hypo banke u Istri te kako on nije doveo tu banku ni u Istru ni u Hrvatsku, niti je imao ikakve odnose s njima dok nije postao župan 2001.

"IDS je do sada imao sedam zajmova od kojih su dva podignuta u Hypo banci i svi su uredno vraćeni. To dokazuje kako u našoj stranci nema crnih fondova", naglasio je. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 12:53:30
Novi komentar
nužno
nužno