« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
12 KRIŽEVA

Jadranka Kosor položila vijenac na Kornatu

Spomen-obilježje na Kornatu u sjećanje na 12 poginulih vatrogasaca trebalo bi biti dovršeno do 30. kolovoza, na treću godišnjicu tragedije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikša Stipaničev/Cropix)
Više o

kornatska tragedija

,

Jadranka Kosor

,

Kornat

,

13. lipnja

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor položila je danas vijenac na spomen-kapelu sv. Florijana na Kornatu, posvećenu dvanaestorici vatrogasaca koji su 30. kolovoza 2007. poginuli u vatrenoj stihiji.

Idejni tvorac spomen-obilježja na Kornatu koje će, osim kapelice, imati i 12 križeva u znak 12 poginulih vatrogasaca jest arhitekt Nikola Bašić. On je premijerku Kosor izvijestio da će spomen-obilježje prerasti u memorijalno središte te da je u kamenje od kojega je izgrađeno 12 križeva uklesano oko 2.000 poruka posvećenih žrtvama kornatske tragedije.

Premijerka Kosor rekla je da je upravo danas odlučila doći na Kornate kako bi se upoznala s radovima u koje je uvrštena i izgradnja pristaništa za brodove koji će dovoziti posjetitelje u buduće memorijalno središte.

>> Kornat: Započelo uređenje staze do spomen-križeva stradalih vatrogasaca

"Vlada je za ovu namjenu izdvojila oko dva miljuna kuna", rekla je premijerka Kosor. Najavila je da će svi radovi biti završeni do 30. kolovoza ove godine, kada se obilježava treća godišnjica tragedije vatrogasaca na Kornatima.

Na novinarsko pitanje je li vlada pozvala i roditelje poginulih vatrogasaca da zajedno s njom danas posjete mjesto tragediije, premijerka Kosor je odgovorila potvrdno, ističući da su neki roditelji danas doputovali, a neki nisu "iz svojih razloga".

Na pitanje u vezi s Ljubljanskom bankom odgovorila je da će se o svakom sljedećem koraku u vezi s time konzultirati s guvernerom Željkom Rohatinskim te da je tako postupila i uoči nedavnog sastanka sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

"S Pahorom smo dogovorili da taj veliki problem, kojeg do sada još nitko nije uspio razriješiti, pokušamo riješiti na temelju međunarodnih ugovora i pri tome voditi računa o zaštiti svakog pojedinačnog interesa", kazala je Kosor. Objasnila je kako s Pahorom "nije dogovoren model, nego okvir i smjer u kojem se treba kretati u vezi s Ljubljanskom bankom".

"Uvjerena sam da ćemo korak po korak uspjeti naći neko rješenje i vodeći prije svega računa o 130.000 štediša iz Hrvatske", kazala je Kosor. Istaknula je da će Hrvatska do kraja ove godine završiti pregovore s Europskom unijom te kako je važno da pritom ne bude nikakvih zapreka i da se teškoće s Ljubljanskom bankom rješavaju "tihom diplomacijom" kao što je bio slučaj i s arbitražnim sporazumom.

Najavila je i da će 1. studenoga biti ukinuta i druga stopa kriznog poreza. Istaknula je da je odluka o uvođenju kriznog poreza bila nepopularna, ali je morala biti donesena zbog iznimno teškog stanja jer je prijetila opasnost neisplaćivanja plaća, a možda i mirovina. (hina/metro-portal)

02.08.2010. 17:47:00
Novi komentar
nužno
nužno