« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
ALFA ŽENE

Jadranka Kosor na popisu 11 čelnica država Vanity Faira

Časopis Vanity Fair objavio je popis 11 žena predsjednica država ili vlada, a među njima je i hrvatska premijerka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Vanity Fair

Američki časopis za žene Vanity Fair u svom je srpanjskom broju objavio popis 11 žena predsjednica država ili vlada u svijetu, među kojima je i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Navodeći da je na vlasti od 6. srpnja 2009., list ističe da je Kosor bivša novinarka, koja je počela karijeru izvještavanja 1971. za vrijeme Hrvatskog proljeća, pokreta koji je pozivao na veća prava za Hrvatsku koja je tada bila u sastavu Jugoslavije. U politiku je ušla 1995. kao zastupnica u Hrvatskom saboru, postavši prva žena premijer u Hrvatskoj nakon prošlogodišnje ostavke njezina prethodnika Ive Sanadera.

Proglasivši lipanj povijesnim mjesecom za "alfa-ženke" - žene koje imaju vodeću ulogu u svojim društvima, Vanity Fair ističe da su u njemu dvije žene preuzele čelne političke dužnosti u Finskoj i Australiji.

>> Jadranka Kosor - Aj Bi...E Hi Bi.... - VIDEO

"Samo prošloga tjedna, dvije su žene preuzele glavne državne dužnosti - Mari Kiviniemi izabrana je za premijerku Finske u utorak, a Julia Gillard imenovana je premijerkom u Australiji prošloga četvrtka".

Na prvom mjestu popisa svjetskih političkih čelnica je njemačka kancelarka Angela Merkel, a slijede predsjednica Liberije Ellen Johnson-Sirleaf, predsjednica Argentine Christina Fernandez de Kirchner, premijerka Bangladeša Sheikh Hasina Wazed, premijerka Islanda Johanna Siguraardottir, hrvatska premijerka Jadranka Kosor, nova predsjednica Kirgistana Roza Otunbajeva, predsjednica Kostarike Laura Chinchilla, premijerka Trinidada i Tobaga Kamla Persad-Bissessar, te premijerke Finske i Australije, Mari Kiviniemi i Julia Gillard. (hina/metro-portal)

04.07.2010. 23:18:00
Novi komentar
nužno
nužno