« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
EUROZONA

Jačanje recesije oslabilo euro

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 2,5 posto, na 1,3138 dolara.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

eurozona

,

recesija

,

euro

,

slabljenje eura

,

gospodarska kriza

Europska je valuta prošloga tjedna oslabila u odnosu na američku i japansku zbog jačanja recesije u eurozoni, ali i smanjene sklonosti ulagača prema riziku zbog obnovljene nesigurnosti na tržištima kapitala.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 2,5 posto, na 1,3138 dolara. Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, također za 2,5 posto, pa je njegova cijena zaronila na 131,80 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti porasla je blagih 0,06 posto, na 100,36 jena.

Najveći američki proizvođač aluminija Alcoa otvorila je u utorak sezonu objave korporativnih izvješća gubitkom, što je uvećalo strahovanja ulagača od onoga što bi moglo uslijediti u predstojećim tjednima, pa je na svjetskim burzama ponovno zavladala nesigurnost.

Povlačenje ulagača iz rizične imovine dalo je poticaja potražnji za dolarom i jenom, koji zbog statusa sigurnih utočišta za kapital uobičajeno jačaju u doba pojačane averzije prema riziku.

Euro se tako našao pod pritiskom, a dodatno ga je uzdrmao podatak središnje europske statističke agencije Eurostat da je gospodarstvo eurozone u posljednja tri mjeseca prošle godine oslabjelo 1,6 posto na tromjesečnoj razini, zbog kolapsa izvoza i smanjenih ulaganja. To je nešto niže od prethodne procjene 1,5-postotnog pada bruto domaćeg proizvoda u tome tromjesečju.

Da gospodarska kriza u eurozoni jača, upozorili su u najnovijem istraživanju i ekonomski stručnjaci iz triju zemalja toga bloka.

"Unatoč provedbi državnih paketa poticaja, gospodarske prognoze i dalje su sumorne", navodi se u zajedničkom izvješću koje su sastavili stručnjaci njemačkog Ifo instituta, francuskog statističkog ureda Insee i talijanskog instituta za ekonomska istraživanja ISAE.

Skupina stručnjaka je ustvrdila da je pad aktivnosti postao izraženiji od početka ove godine i da se eurozona sada nalazi u ozbiljnoj recesiji.

Procjenjuju da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u eurozoni u prvom tromjesečju iznositi 1,9 posto, nakon pada aktivnosti od 1,6 posto u posljednja tri mjeseca prošle godine. No, pad aktivnosti bi, kako prognoziraju, trebao tijekom drugog i trećeg tromjesečja osjetnije usporiti, i to po stopama od 0,6, odnosno 0,2 posto.

Na euro je prošloga tjedna loše utjecala i vijest da je međunarodna agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch srezala rejting Irskoj. (hina/metro-portal)

12.04.2009. 14:29:49
Novi komentar
nužno
nužno