« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
pedofilija

Izvješće o istrazi o Dublinu će nas šokirati

Otkrit će se što se događalio u sirotištima, domovima, bolnicama u zadnjih 30 godina

(Corbis)
Više o

pedofilija

,

Irska

,

katolička crkva i pedofilija

Vladino istražno povjerenstvo o pedofilskim skandalima u dublinskoj nadbiskupiji objavit će u izvješću tijekom ljeta zaključke koji će nas sve šokirati, upozorio je u četvrtak dublinski nadbiskup.

"Dublinska dijeceza suočena je s izazovima kakve godinama nije doživjela", rekao je u propovijedi nadbiskup Diarmuid Martin na misi u Dublinu.

"Izvješće povjerenstva će nas sve šokirati", upozorio je.

"Moguće je da su tisuće djece i mladih u cijeloj Irskoj bili žrtve seksualnih zlostavljanja u tijeku razmatrana razdoblja i užas tih zlostavljanja nije bio priznat u pravom opsegu", istaknuo je nadbiskup.

Od ožujka 2006. to povjerenstvo istražuje seksualna zlostavljanja koja su počinili dublinski svećenici u zadnjih tridesetak godina.

Prvo istražno povjerenstvo na državnoj je razini 2000. osnovao Bertie Ahern radi ispitivanja nedjela počinjenih između 1936. i 1999 u sirotištima, popravnim domovima i državnim bolnicama koje su većinom vodili katolički redovnici.

Vladina organizacija Residential Insitutions Redress Board (RIRB), osnovana 2002. kako bi novčano pomagala djeci žrtvama seksualnog zlostavljanja, već je isplatila 825 milijuna eura za odštete 10.800 od 14.540 osoba koje su prijavile takve slučajeve.

09.04.2009. 18:28:09
Novi komentar
nužno
nužno