« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
AMERIČKA KOMISIJA:

Izvješća hrvatskih medija o aferi Daimler nisu vjerodostojna

Iz USKOK-a je potvrđeno da predistraga o Daimlerovu podmićivanju još traje, uz vrlo dobru suradnju s američkim vlastima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Ljubo Jurčić

,

Šime Lučin

,

Mato Crkvenac

,

Daimler mito

,

afera Daimler

Američka Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) opovrgla je vjerodostojnost izvješća nekih hrvatskih medija, prema kojima je ona "potvrdila" dostavu spisa o aferi Daimler hrvatskim vlastima s imenima osoba koje su primale mito, ističući da "ne komentira dokumente koji nije učinila javnima".

Na pitanje o dostavi dokumenata o aferi Daimler u Zagreb, odnosno o fazi u kojoj je zahtjev hrvatskih vlasti za pravnu pomoć, glasnogovornik SEC-a je odgovorio da "to ne može komentirati".

"Ja ne mogu o tome raspravljati. To se upravo događa", izjavio je za Hinu u Washingtonu glasnogovornik SEC-a John Nester.

Upitan radi li se o politici agencije, odgovorio je "mi ne možemo komentirati dokumente koje nismo objavili".

"To je politika Komisije. Mi možemo raspravljati samo o dokumentima i izjavama koje smo objavili. Ako nešto nije objavljeno, ne smijemo o tome govoriti", rekao je Nester.

Na pitanje je li i jedan dokument iz istrage Daimlera učinjen javnim i ako nije hoće li to biti u budućnosti, glasnogovornik SEC-a je odgovorio negativno.

Istaknuo je da to priječi i sudska nagodba američkih vlasti i tvrtke Daimler, potvrđena 1. travnja pred saveznim sudom u Washingtonu, prema kojoj je Daimler pristao platiti 185 milijuna dolara kazne, zbog podmićivanja državnih dužnosnika u 22 države, uključujući i Hrvatsku.

SEC i američko ministarstvo pravosuđa su od 2004. vodili istragu protiv Daimlera na temelju dojave internog revizora da ta njemačka tvrtka, najveći svjetski prozvođač kamiona i 13. na svijetu proizvođač automobila s luksuznim brandom Mercedes-Benz, vodi razgranatu korupcijsku mrežu u svijetu s kojom osigurava dobivanje državnih poslova.

Iz USKOK-a je u ponedjeljak Hini potvrđeno da predistraga o Daimlerovu podmićivanju hrvatskih vladinih dužnosnika, vezana uz nabavu 210 vatrogasnih vozila 2003., još traje, uz "vrlo dobru suradnju" s američkim vlastima.

Daimler AG je 1. travnja pred sudom u Washingtonu, prema nagodbi s tužiteljstvom, priznao da je pri ugovaranju poslova podmićivao vladine dužnosnike u Hrvatskoj, gdje je od 2002. do siječnja 2008. za mito navodno isplatio oko 4,7 milijuna eura, vezano uz ugovor iz 2003. o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za MUP, vrijedan 85 milijuna eura.

Na sudskoj raspravi i u dokumentima američkog suda nisu navedna imena ili rang dužnosnika podmićenih u Hrvatskoj, već samo općenita odrednica "hrvatski vladini dužnosnici".

Prema dokumentima suda, isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko tvrtke IM Metal iz Ozlja u visini od oko 3,02 milijuna eura, te preko američkih tvrtki Biotop i MRC, iz Delawarea i Wyominga, u visini od 1,673.349 eura.

Ugovor s Daimlerom prije sedam godina potpisali su tadašnji članovi vlade Ivice Račana - ministri gospodarstva, financija i unutarnjih poslova Ljubo Jurčić, Mato Crkvenac i Šime Lučin. Sva trojica tvrde da nisu primili mito, niti im ga je tko nudio.(hina/metro-portal)

27.04.2010. 07:00:58
Novi komentar
nužno
nužno