« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
GIRL POWER

Izumljena nogometna lopta koja proizvodi struju

Četiri studentice s Harvarda izumile su sOccket, loptu kojom žele pomoći siromašnim zemljama u razvoju da dođu do prijeko potrebne struje

(Jessica Carleson/MWN)
Više o

nogomet

,

električna energija

,

struja

,

siromašne zemlje

,

nogometna lopta

,

sOccket

,

Jessica Lin

,

gadget

Igranje nogometa nije više samo razonoda i zabava. Naime, četiri studentice s Harvarda izumile su nogometnu loptu koja proizvodi struju dok igrate nogomet.

Jessica Lin je zajedno s još tri studentice elektrotehnike izumila loptu nazvanu sOccket (od engleske riječi za nogomet, soccer), kao način rješavanja problema zemalja u razvoju s opskrbom energijom.

''Pokretanje izvora svjetlosti na nekoliko sati ili punjenje mobitela može donijeti veliku razliku'', kaže Lin za Metro. ''Dizajnirale smo sOccket kako bi se koristio u lošim uvjetima gdje je dostupnost električnoj mreži ograničena ili uopće ne postoji.''

Ljudi kojima nedostaje struje mogu udarati loptu koja teži mrvicu više od normalne nogometne lopte, te koristiti struju u kućama, školama i na poslu. Prošlog ljeta su djeca iz Južne Afrike testirala nogometnu loptu koju njezine izumiteljice uskoro planiraju učiniti dostupnom u Europi i Sjevernoj Americi.

''Želimo ući u partnerstvo s lokalnim organizacijama u Africi kako bismo napravile promjenu kroz sport. Planiramo i ostvariti prihode prodajući sOccket kao najnoviji gadget'', objašnjava Lin.

No, igrači na nogometnom svjetskom prvenstvu ovog ljeta neće puniti lampe ili mobitele svojim nogama: kako njezini pokreti mogu biti donekle nepredvidljivi, lopta sOccket nije dopuštena u profesionalnom igranju.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
19.02.2010. 17:05:10
Novi komentar
nužno
nužno