« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Kontrola mislima

Izumljen telepatski čip

Britanski znanstvenici razvili su verziju telepatskog čipa uz pomoć kojeg će ljudi mislima kontrolirati elektroničke uređaje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

čip

,

misli

,

telepatija

Sićušni senzor bio bi usađen na površinu mozga prikupljajući električnu aktivnost moždanih stanica, a zatim taj signal bežičnim putem slao prema prijamniku ugrađenom na lubanji. Uz pomoć tog signala moglo bi se kontrolirati kursor na ekranu kompjutera, upravljati kućanskim aparatima ili pokrenuti invalidsku stolicu s elektromotorom.

Čip je ideja 28-godišnjeg dr. Jona Spratleya, koji je prototip izradio tijekom doktorata na Sveučilištu u Birminghamu. ˝Namjera mi je bila pomoći ljudima s ozbiljnim poremećajem u govoru ili onima s disfunkcionalnom motorikom živčanog sustava, poput dr. Stephena Hawkinga ili glumca Christophera Reevesa˝ objašnjava Spratley.

˝Čip koji smo razvili omogućio bi takvim osobama da pokrenu kompjuter uz pomoć misli. To područje su već istraživali američki znanstvenici ali svi testovi uključivali su neku vrstu senzora povezanog kablovima. Naš prototip koristi bežičnu tehnologiju kako bi se smanjio rizik od moguće infekcije, povećala mobilnost korisnika i to je ono što mu daje prednost. Konačni cilj bio bi razvoj čipa do tog nivoa da omogućuje pacijentima normalan razgovor uz pomoć misli, ono što zovemo telepatijom, ali to je još uvijek budućnost˝, dodaje Spratley.

Prototip čipa veličine 1,3 milimetra tek treba biti testiran na životinjama i ljudima, međutim laboratorijski pokusi na moždanom tkivu imali su obečavajući ishod. Sičušni senzor usadio bi se u mozak putem igle, a sadrži 50 kontaktih elektroda koje bi se spojile na moždane stanice. Dr. Spratley smata kako bi usađivanje čipa zahtjevalo minimalne kirurške zahvate, ali bi mnogo pomoglo paraplegičarima i onima koji pate od disfunkcije motorike.

˝Moj izum je samo vrh ledene sante i nadam se da će u budućnosti pomoći ljudima˝, zaključuje dr. Spratley.  

04.09.2009. 13:32:44
Novi komentar
nužno
nužno