« Fun
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
ZNANSTVENA FANTASTIKA ILI...

Izumi iz SF filmova koje bismo rado voljeli imati

SF filmovi, serije i knjige nepresušni su izvori tehnoloških dostignuća koje mnogi priželjkuju.

Putovanje kroz vrijeme DeLoreanom
Putovanje kroz vrijeme DeLoreanom (screenshot)
Više o

budućnost

,

otkrića

,

znanstvena fantastika

,

teleportacija

,

putovanje kroz vrijeme

,

tehnologija budućnosti

Svakog dana ljudska rasa smišlja nove ideje i rješenja za postojeće probleme. Neke ideje financijski su jako isplative, neke ideje potpuno su lude i kao da služe samo za zabavu ljudi koji o njima čitaju, neke je nemoguće izvesti s postojećom tehnologijom, a neke su tu i čekaju da ih netko otkrije:

1. Zaštitni štit

Prozirni štit napravljen od više slojeva koji sadrži mehanizme koji raspršuju energiju. Na taj način štiti objekte i ljude od opasnosti. Energija štita koristi koncentraciju gravitona te ne dozvoljava da strana sila prijeđe zaštitno polje. Njegova snaga ovisi o blizini napada te snazi odbijanja čestica.

Ideja: Fantastična četvorka

2. Replikator

Replikator je sprava koja subatomske čestice konstruira u sve nežive materije. Jednostavno rečeno, ova sprava dematerijalizira (rastavlja) jednu tvar i od njenih osnovnih čestica složi nešto drugo.

Replikator - rješenje problema gladi u svijetu

Ideja: Zvjezdane staze

3. Naselja u oceanu

Povod ovoj ideji svakako je prenapučenost naše planete te onečišćenje kojim smanjujemo zalihe hrane i životni prostor. Oceanska kolonija imala bi svoje apartmane, hotele, vlastiti održivi ekosustav s hranom i vodom prerađenom iz mora. Također imala bi vlastitu proizvodnju energije i općenito svega potrebnog za normalan život ljudi.

Ideja: Jules Verne: „20.000 milja pod morem"


4. Teleportacija ljudi

Želja za putovanjem s mjesta na mjesto u tren odavno muči ljude. Ova vrsta putovanja mogla bi biti moguća kad bi netko izmislio spravu koja će rastaviti ljude na subatomske čestice, poslati ih brzinom svjetlosti na željenu poziciju te ih sastaviti kirurškom preciznošću. Samo da se zna ljudsko tijelo sadrži cca 10na 28. atoma. Da bi se tijelo uspješno materijaliziralo, ta spravica bi morala očitavati trilijune atoma, njihovu poziciju i odnose bez i jedne najmanje pogreške.

Teleportacija

Ideja: Zvjezdane staze

5. Putovanje kroz vrijeme

Jedna od najdražih tema znanstvene fantastike i vjerojatno jedna od najvećih želja svakog čovjeka. Da je to moguće pokazuju pokusi koje su napravili znanstvenici s mjerenjem vremena izvan zemlje i na zemlji. Kod kretanja velikim brzinama vrijeme protječe sporije pa se čini kao da je putnik bio u budućnosti. S obzirom da smo do sada uspjeli to napraviti samo po pitanju sekundi, daljnja otkrića još uvijek čekaju bržu tehnologiju i svog izumitelja.

Putovanje kroz vrijeme DeLoreanom

Ideja: H.G. Wells: „Vremeplov"

Znate li vi za neku ideju koja bi unaprijedila/olakšala ili na neki način promijenila čovječanstvo? 

18.08.2011. 16:21:00
Novi komentar
nužno
nužno