« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
UVOD U ...

Izraelska vojska zatvara ceste prema Gazi

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je Izraelce i pripadnike Hamasa da zaustave nasilje te najavio skori posjet Pojasu Gaze

Tko će koga sravniti sa zemljom
Tko će koga sravniti sa zemljom (Arhiva)
Više o

Izrael

,

pojas Gaze

,

Hamas

,

Hezbollah

,

rakete

,

Fajr 5

Izraelska vojska objavila je u petak da zatvara za civilni promet tri ceste koje vode prema ili idu pokraj granice s Pojasom Gaze, što promatrači ocjenjuju mogućim uvodom u kopnene operacije na tom području. Nedugo prije te objave izraelski ministar obrane Ehud barak zatražio je od vlade odobrenje za mobilizaciju do 75.000 pripadnika pričuvnog sastava.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je Izraelce i pripadnike Hamasa da zaustave nasilje te najavio skori posjet Pojasu Gaze. "Glavni tajnik izuzetno je zabrinut nastavkom nasilja u Gazi i Izraelu i duboko zabrinut sve većom cijenom koja se plaća ljudskim životima", rekao je njegov glasnogovornik Martin Nesirky.

S druge strane, vođa libanonskog Hezbollaha Hassan Hassan Nasrallah izjavio je da kapacitet palestinskih oružanih grupa da na Izrael ispali rakete Fajr 5 iranske izrade predstavlja bitan razvoj u sukobu sa židovskom državom.

"Riječ je o značajnome razvoju u povijesti sukoba između snaga pokreta otpora i izraelskog neprijatelja", rekao je vođa Hezbollaha, prenosi službena novinska agencija ANI. Izrael vodi ofenzivu širokih razmjera protiv oružanih skupina u pojasu Gaze, koje je potaknulo ubojstvo Ahmada Jabarija, vojnoga šefa Hamasa. U ofenzivi je od srijede smrtno stradalo više od 20 Palestinaca, a oko 200 ih je ranjeno.

16.11.2012. 21:39:00
Novi komentar
nužno
nužno