« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SAD VJERUJE:

Izraelska kolonizacija neće zaustaviti mirovne pregovore

Izrael je na dan dolaska američkog potpredsjednika Joea Bidena objavio gradnju novih stanova u dijelu Jeruzalema

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Joe Biden

,

mirovni pregovori

,

istočni Jeruzalem

Američki State Department u četvrtak je izrazio uvjerenje da će se neizravni izraelsko-palestinski mirovni pregovori ipak održati, unatoč arapskoj ljutnji zbog nastavka izraelske kolonizacije pretežito arapskog, istočnog Jeruzalema, s novih 1600 stanova.

Američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell trebao bi sljedeći tjedan posjetiti regiju kako bi s dvije strane potvrdio plan za neizravne pregovore.

Američki dužnosnici izjavili su u četvrtak da su Mitchell i pomoćnik državnog tajnika za Bliski istok Jeffrey Feltman, u telefonskom kontaktu s izraelskim i palestinskim dužnosnicima i ključnim arapskim vladama u regiji, u nastojanju da se dogovoreni mirovni pregovori ipak održe, unatoč proturječnom izraelskom potezu.

Izrael je na dan dolaska američkog potpredsjednika Joea Bidena objavio gradnju novih stanova u dijelu Jeruzalema koji Palestinci žele pretvoriti u glavni grad njihove predviđene nezavisne države.

Bijela kuća objavila je Bidenovo priopćenje u kojem je "osudio odluku" Izraela, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu se ispričao za odluku ministarstva unutarnjih poslova, koje vodi čelnik njegovog koalicijskog partnera, krajnje desne stranke Shas. Netanyahu nije učinio ništa da izmijeni tu odluku.

"Palestinski predsjednik odlučio je da neće sudjelovati u pregovorima... palestinska strana nije spremna pregovarati u sadašnjim okolnostima", rekao je u srijedu Amr Musa, glavni tajnik Arapske lige nakon hitnog sastanka u Kairu.

Američki mediji uglavnom tiho prelaze preko novog izraelskog 'miniranja' mirovnih pregovora, osim nekih, poput bostonskog dnevnika The Christian Science Monitor, koji je izvijestio da je "Izrael ponizio Bidena".

The Washington Post je podsjetio da je prije dvije godine Izrael, izložen pritisku Washingtona da obnovi mirovne pregovore s Palestincima, povukao isti potez, objavljujući planove o gradnji novih stanova u istočnom Jeruzalemu neposredno prije sastanka tadašnje državne tajnice Condoleezze Rice s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni.

Glasnogovornik State Departmenta Philipe Crowley rekao je u četvrtak da SAD nije dobio obavijest od Palestinaca o povlačenju iz neizravnih pregovora.

Crowley je izraelsku najavu o gradnji stanova opisao kao "jasno kontraproduktivnu", dodajući kako ljutiti politički odgovor samo naglašava potrebu da stranke uđu u pregovore koji će riješiti temeljne probleme.

"U interesu je i Izraelaca i Palestinaca da napreduju u ovom procesu", rekao je Crowley. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 09:13:55
Novi komentar
nužno
nužno