« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
interesi

Izraelci žele da Abas ostane na vlasti

Izraelski premijer Netanyahu ne želi odlazak Abasa jer smatra da će nakon njega doći još radikalniji čelnici

(Getty Images)
Više o

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

,

Yediot Aharonot

Izraelski čelnici, iako se suzdržavaju od javnih komentara, u petak su dali do znanja kako bi htjeli da palestinski predsjednik Mahmud Abas ostane na vlasti.

Abas je u četvrtak izjavio da se neće kandidirati na općim palestinskim izborima sazvanima za siječanj, prosvjedujući tako protiv zastoja mirovnog procesa.

"Ne miješamo se u unutarnje stvari drugih. No jasno je da je u interesu Izraela i Sjedinjenih Država da Palestinci imaju pragmatično i odgovorno vodstvo", rekao je zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon.

"Premijer (Benjamin Netanyahu) ne želi odlazak Mahmuda Abasa jer će nakon njega doći još radikalniji čelnici", izjavio je za dnevnik Yediot Aharonot neimenovani vladin dužnosnik.

Odluka Mahmuda Abasa dolazi u času kada je bliskoistočni mirovni proces zapao u krizu budući da SAD nije uspio uvjeriti Izraelce da prekinu gradnju svojih naselja na palestinskom području.

Palestinska samouprava uvjetuje nastavak pregovora prekidom izraelskog naseljavanja, uključujući u istočnom Jeruzaelmu koji je Izrael pripojio u lipnju 1967. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 12:44:03
Novi komentar
nužno
nužno