« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
HVATANJE UBOJICE IZ TOULOUSEA

Izraelci kritizirali francusku policiju: Akcija je ličila na demonstraciju gluposti

Bivša izraelska vrhuška, vojna i sigurnosna, žestoko se okomila na francusku policiju zbog načina izvršenja akcije hvatanja ubojice iz Toulousea

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Francuska

,

kritike

,

ubojica iz Toulousea

,

policijska akcija

Bivši izraelski vojni i sugurnosni dužnosnici u petak su žestoko kritizirali način na koji je francuska policija izvela napad u Toulouseu u kojem nije uspjela uhvatiti sumnjivca živog unatoč vremenu i svim mogućnostima koje je imala na raspolaganju, javlja Hina.

"Tko čeka 30 sati da napadne ako nema talaca? Cijela operacija liči na demonstraciju gluposti", ustvrdio je bivši zapovjednik intervencijske postrojbe izraelske policije i specijalne padobranske postrojbe Alik Ron u razgovoru za dnevnik Maariv.

"Pretpostavljam da je zapovijed bila da ga se uhvati živog, ali za sve postoji granica. Nije ga se smjelo pustiti 32 sata i još mu dati telefon kako bi mogao razgovarati s kim hoće i tako ga pretvoriti u šahida (arapska riječ za mučenika) i junaka", dodao je.

Elitna francuska policijska postrojba Raid nije se znala okoristiti "lukavošću i varkom", omogućivši inicijativu Mohamedu Merahu, izjavio je za dnevnik Yediot Aharonot bivši časnik snaga sigurnosti Lior Lotan, koji danas upravlja centrom za istraživanje terorizma.

"Cilj nije bio baš kompliciran - jedan stan, jedan izolirani bjegunac, bez eksploziva, bez talaca, u području koje nije neprijateljsko i nije bojišnica, nego snagama sigurnosti omogućuje da se rasporede kako same žele", rekao je u razgovoru objavljenom pod naslovom "Neuspjela operacija".

"Ili je bilo pogrešaka u planiranju operacije ili su bili primorani započeti akciju prije nego što su dovršili sve pripreme", kazao je Lotan.

Bivši zapovjednik postrojbe komandosa Uri Bar-lev za Maariv je ustvrdio da "to nije bilo ponašanje jedne profesionalne postrojbe u borbi protiv terorizma", ali i dodao kako "nije pravedno" kritizirati francuske policajce koji "nemaju profesionalnost i iskustvo kakve smo mi stekli boreći se s terorizmom".

Nakon pohvala francuskim vlastima i snagama sigurnosti na načinu na koji su provele potragu i pronašle Meraha, osumnjičenog za ubojstvo sedam osoba u Toulouseu i okolici, izraelski ministar obrane Ehud Barak kazao je kako Francuze "treba pohvaliti" i za akciju u kojoj su pokušali uhititi sumnjivca.

"Francuske vlasti rade kako treba i nemamo ih pravo osuđivati sa sigurne udaljenosti, a da ne znamo sve pojedinosti", dodao je.

23.03.2012. 16:58:48
Novi komentar
nužno
nužno