« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OD IDUĆEG TJEDNA

Izraelci i Palestinci spremni za neizravne razgovore

Problem još uvijek postoji između Fataha i Hamasa koji smatra da se bez zaustavljanja izraelskog naseljavanja neće imati o čemu pregovarati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Hamas

,

Fatah

,

bliskoistočni mirovni proces

Razgovori s Palestincima uz posredovanje SAD-a mogli bi početi idućeg tjedna, priopćio je u četvrtak Izrael ali je ocijenio i da ne postoje izgledi za brzo postizanje sporazuma o okončanju sukoba dok je organizacija Hamas osudila pristanak palestinskog predsjednika da uđe u pregovore.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da se nada započeti neizravnu diplomaciju s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom kada u regiju doputuje posebni izaslanik predsjednika SAD-a Baracka Obame početkom idućeg tjedna kako bi posredovao između dvije strane.

"Naš konačni cilj je pokušati postići mirovni sporazum s našim palestinskim susjedima putem izravnih razgovora. No uvijek smo govorili da ne ustrajavamo nužno na obliku", rekao je Netanyahu glede 20 godina dugog mirovnog procesa.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman, čelnik desničarske stranke koja je ključni član vladajuće koalicije, je, međutim, rekao da iako su razgovori dobrodošli dogovor smatra dalekim.

"Ne vjerujem da je moguće postići sveobuhvatan sporazum u skoroj budućnosti", rekao je Lieberman na konferenciji za tisak.

Abasovu odluku da sudjeluje u pregovorima unatoč privremenoj i djelomičnoj obustavi izraelskog naseljavanja, koju je u studenom donio Netanyahu, osudili su Abasovi rivali iz Hamasa.

"Odluka o vraćanju razgovorima pruža izraelskom neprijatelju pokriće da nastavi naseljavanje. Na kraju neće ostati ništa za pregovarati", rekao je agenciji Reuters Izat al-Rišk, viši dužnosnik Hamasa.

"Mahmud Abas mora odstupiti. Nastavak tih razgovora je prodavanje iluzija palestinskom narodu i igranje njegovim osjećajima. Osamnaest godina razgovora s Izraelom nije postiglo ništa. Što treba očekivati od još četiri mjeseca?", rekao je. (hina/metro-portal)

05.03.2010. 00:32:06
Novi komentar
nužno
nužno