« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZALAZAK SUNCA

Izrael za vrijeme Pashe uvodi blokadu Zapadne obale

Blokiranje palestinskih područja primjenjuje se zbog straha da bi ekstremisti napadima mogli pokušati spriječiti proslavu blagdana

(Wikipedia)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Zapadna obala

,

Pasha

,

Pasha blokada

Izraelci će od nedjelje, 28. ožujka do utorka, 6. travnja, tijekom trajanja priprema i proslave blagdana Pashe (Pesaha), blokirati Zapadnu obalu, izvijestio je u nedjelju ujutro izraelski vojni glasnogovornik.

Osobama kojima je potrebna liječnička pomoć ulazak u Izrael bit će dopušten, kao i humanitarnoj pomoći, medicinskom osoblju, članovima nevladinih udruga i odvjetnicma.

Blokiranje palestinskih područja uobičajeno je tijekom židovskih blagdana. Primjenjuje se zbog bojazni da bi ekstremisti napadima mogli pokušati spriječiti proslavu blagdana.

Godine 2002. napadač samoubojica, pripadnik Hamasa, ubio je 30, a ranio 140 osoba kada se raznio u jednom izraelskom hotelu na početku tradicionalne proslave Pashe.

Pashom se obilježava egzodus Židova iz Egipta, a ove godine počinje po zalasku sunca u ponedjeljak i završava zalaskom sunca u utorak, 6. travnja. (hina/metro-portal)

28.03.2010. 11:44:10
Novi komentar
nužno
nužno