« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
INTERKONTINENTALNI PROJEKTILI

Izrael upozorava da će Iran uskoro moći raketirati SAD

Izraelska vlada smatra da će iran za 2 do 3 godine imati interkontinentalne projektile koji mogu dosegnuti Europu ali i istočnu obalu SAD

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Izrael

,

Iran

,

Europa

,

interkontinentalni projektili

Izrael smatra da će Iran za 2-3 godine imati interkontinentalne projektile kojima će moći pogoditi SAD, rekao je u srijedu izraelski ministar financija Yuval Steinitz u razgovoru za CNBC, javlja Hina.

"Oni (Iranci) sad rade i ulažu milijarde dolara u svrhu razvoja interkontinentalnih balističkih projektila", rekao je Steinitz, svojedobni predsjedatelj odbora izraelskog parlamenta za vanjsku politiku i obranu.

"Procjenjujemo da će za dvije do tri godine imati prve interkontinentalne balističke projektile koji mogu dosegnuti istočnu obalu Amerike. Njihov je cilj uspostaviti izravnu nuklearnu balističku prijetnju... Europi i SAD", rekao je.

Analitičari procjenjuju da Iran sad ima projektile najvećeg dometa od 2400 kilometara čime je u stanju ugroziti svojeg neprijatelja nad neprijateljima - Izrael, ali i Europu, no Izrael uporno pokušava uvjeriti sve koji misle drukčije u realnost iranske prijetnje od napada atomskim oružjem na sjevernoamerički kontinent.

Steinitz je takvu izjavu dao u trenucima kad su SAD pojačale napore da uvjere izraelsko vodstvo da još ima vremena da se Iran diplomacijom odvrati od izrade atomskog oružja i kad u svijetu raste zabrinutost da bi se Izrael mogao odlučiti preventivno napasti Iran, što bi moglo imati nesagledive posljedice.

22.02.2012. 19:40:00
Novi komentar
nužno
nužno