« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
'BEZ PRESEDANA'

Izrael tvrdi da nastavak pregovora ovisi o Abasu

SAD i Izrael izjavljuju kako žele pregovore, ali ne prihvaćaju palestinske zahtjeve za prekidom gradnje ilegalnih židovskih naselja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Palestina

,

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

,

bliskoistočni mirovni proces

Nastavak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora ovisi o palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu, ocijenio je u nedjelju zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon, dan nakon posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton.

"Za sada nema temelja za nastavak pregovora. To ovisi o Abasu. Objektivno, uz međupalestinske komplikacije, teško je biti optimist, ali treba pokušati", rekao je Ayalon na državnom radiju.

"Dokazano je da su Sjedinjene Države naš najbolji prijatelji, te da se isplate odlučna zadržavanja stajališta Izraela", dodao je Ayalon, komentirajući jučerašnji posjet američke državne tajnice palestinskim područjima i Izraelu.

Hillary Clinton je podržala izraelski zahtjev da se u najkraćem roku i bezuvjetno nastave mirovni pregovori s Palestincima. Oni su taj prijedlog odbili jer nije ispunjen njihov zahtjev da Izrael obustavi gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je nakon susreta s Hillary Clinton ranije u subotu jasno rekao da se neće vratiti pregovaračkom stolu bez potpune obustave gradnje.

Hillary Clinton se složila s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na tiskovnoj konferenciji u subotu navečer u Jeruzalemu da palestinski zahtjevi za potpunom obustavom gradnje židovskih naselja ne bi trebali biti preduvjet za pregovore.

Clinton i Netanyahu istaknuli su da to ne prihvaćaju kao valjan razlog za odbijanje razgovora.

"Obustava gradnje nikada nije bila preduvjet. To je uvijek bilo pitanje unutar pregovora", rekla je Clinton prihvaćajući Netanyahuovu ocjenu da je Abasov zahtjev za obustavu gradnje prije nastavka pregovora "bez presedana".

Hillary Clinton je doputovala na Bliski istok u sklopu napora američke administracije da se približe stajališta izraelske i palestinske strane kako bi se ponovno pokrenuli mirovni pregovori.

Administracija Baracka Obame već mjesecima ustraje u nastojanjima da obnovi mirovne pregovore Izraela i Palestinaca, šaljući svakih nekoliko tjedna mirovnog izaslanika Georgea Mitchella na Bliski istok, unatoč izostanku bilo kakvog ozbiljnijeg napretka. (hina/metro-portal)

01.11.2009. 10:56:22
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    01.11.2009. 21:04
    Opet Klintonovi koji su ukopali BiH sad nastavljaju kampanju koja je neodgovorna jer podrzavaju Izrael u gradnji na podrucju koje je okupirano i nerjeseno.Izrael drzi Palestince u situaciji koja je sl. u BiH sa Bosnjacima..
Novi komentar
nužno
nužno