« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
UNCLE SAM OBEĆAO

Izrael tvrdi da će UN odobriti nove sankcije Iranu

Nametanje sankcija Iranu postala je glavna tema svih političkih lobiranja Izraela i SAD-a na globalnoj razini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Ujedinjeni narodi

,

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

Izraelski dužnosnik izjavio je kako je službeni Tel Aviv dobio potvrdu SAD-a kako će Iranu biti nametnute "stroge sankcije". Anonimni dužnosnici potvrdili su kako su iz SAD-a dobili informaciju o tome kako će Vijeće sigurnosti UN-a odobriti nove sankcije do kraja ožujka ili početka travnja i to bez obzira na stav Kine koja se nedavno žestoko usprotivila nametanju sankcija.

"Sankcije neće biti paralizirajuće, ali bit će dovoljno snažne da naude iranskom režimu. Uz to razvit će se mehanizam prema kojem će se odluke o Iranu moći donositi brže u slučaju da ta zemlja ne promijeni svoje ponašanje", prenio je izjave anonimnih dužnosnika izraelski Haaretz uz navod kako je potvrda SAD-a stigla tijekom strateškog sastanka održanog u četvrtak u Jeruzalemu.

Time se nastavlja izraelsko lobiranje za nametanje sankcija Iranu koje se po cijelom svijetu uz svesrdnu američku pomoć odvija već mjesecima. Zadnji posjet Moskvi završio je relativno neuspješno po Izrael i SAD jer Kremlj nije pristao na novi režim sankcija, a trenutno su uz Rusiju na meti lobista najviše Kina i Brazil u kojem će podršku za sankcije na južnoameričkoj turneji narednih dana zagovarati američka državna tajnica Hillary Clinton.

Dosadašnji neuspjesi kod Rusije, Kine i Brazila nisu međutim pokolebali izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da nastavi propagirati nametanje novih sankcija. Umjesto toga Netanyahuova retorika postala je sve oštrija pa je tako nedavno izjavio kako bi se odluke Vijeća sigurnosti trebale zaobići ukoliko ne postignu konsenzus oko nametanja sankcija.

"Moramo onemogućiti Iranu da izvozi sirovu naftu i uvozi naftne derivate. To će biti jedine efektivne sankcije", izjavio je Netanyahu na nedavnom sastanku Jewish Agencyja, organizacije koja potiče doseljavanje židova u Izrael.

Iranska strana svo to vrijeme ponavlja kako je njen nuklearni program mirnodopski i opetovano postavlja pitanja o izraelskom nuklearnom arsenalu zbog kojega su zabrinute sve države na Bliskom istoku, a naglašavaju kako im nije jasan niti licemjeran stav Izraela koji uporno odbija potpisati sporazum o neširenju nuklearnog oružja i pustiti nezavisne inspektore u svoja nuklearna postrojenja.

26.02.2010. 14:32:03
Novi komentar
nužno
nužno