« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TREĆI REAKTOR?

Izrael razmatra izgradnju nuklearne elektrane

Projekt kojim se Izrael želi, kako kažu, energetski osamostaliti, nadgledala bi i tehnološki opskrbljivala Francuska

(Wikipedia)
Više o

Izrael

,

nuklearna elektrana

Izraelci namjeravaju tijekom tjedna predočiti svoje planove o proizvodnji električne energije u nuklearnoj elektrani, izvijestili su u ponedjeljak dužnosnici, a to je potez koji bi mogao ponovno privući pozornost međunarodne zajednice na nuklearni arsenal te zemlje.

Ministar infrastrukture Uzi Landau, u utorak će, na konferenciji o energetici u Parizu, okupljene sudionike izvijestiti o tomu da Izrael i službeno razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane, stoji u priopćenju ministarstva.

Izraelci već imaju dva nuklearna reaktora - u tajnom postrojenju Dimona na jugu zemlje, gdje se, vjeruju promatrači, proizvodi nuklearno oružje te još jedan reaktor u blizini Tel Aviva, koji je otvoren za međunarodne inspekcije.

U priopćenju ministarstva stoji kako je Landau razgovarao s francuskim ministrom energetike Jean-Louis Borloom o mogućnostima suradnje na izgradnji nuklearne elektrane u suradnji sa susjednim Jordanom. Projekt bi nadzirala Francuska, a koristio bi njezinu tehnologiju.

"Izraelci bi se željeli uključiti u skupinu zemalja koje električnu energiju dobivaju iz nuklearnih elektrana. Na području poput Bliskog istoka, mi ovisimo o nama samima. Izgradnjom nuklearnog reaktora za proizvodnju električne energije, Izrael bi uspio postići neovisnost, kada je riječ o električnoj energiji", rekao je Landau u priopćenju.

Na izgradnji reaktora Dimona, pedesetih godina prošloga stoljeća, Izraelcima su pomogli Francuzi. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 19:51:42
Novi komentar
nužno
nužno