« Svijet
objavljeno prije 10 godina
DESNICA

Izrael protiv Jobbika i Zlatne zore

Izrael je u nedjelju zatražio od europskih stranaka desnog usmjerenja da ne stvaraju političke skupine s neonacističkim i rasističkim strankama

Mađarska ekstremna desnica je sve popularnija
Mađarska ekstremna desnica je sve popularnija (Arhiva)
Više o

Izrael

,

Europski parlament

,

Jobbik

,

Zlatna zora

Desnica je ostvarila povijesni uspjeh na izborima za Europski parlament 25. svibnja, a sada dolazi teško razdoblje pregovaranja o formiranju političkih skupina unutar parlamenta među protuimigrantskim, protueuropskim i, recimo otvoreno, neonacističkih i rasističkih stranaka i strančica.

Iako je skretanje kontinenta udesno više odraz domaćih političkih prilika, kako ocjenjuje Reuters, ono je uzrokovalo zabrinutost u Izraelu.

'Značajno jačanje stranaka koje imaju neonacistički i rasistički karakter vrlo je uznemiravajuće', rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman njemačkom političaru Stephanu Weilu, koji se nalazi u posjetu Izraelu, kaže se u priopćenju iz Liebermanova ureda.

'Europske zemlje trebale bi pomno analizirati trendove koji su do ovoga doveli i kako se s njima suočiti'. Liebermann je naveo mađarski Jobbik i grčku Zlatnu zoru među strankama koje Izrael smatra nelegitimnima te je pozvao umjerenije europske desne stranke da se ne udružuju s njima

02.06.2014. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno