« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Amnesty International

Izrael Palestincima priječi pristup vodi

Izrael priječi primjeren pristup vodi palestinskom stanovništvu dok izraelski doseljenici "uživaju u blagodatima luksuznih travnjaka i bazena" stoji u izvješću AI

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

palestnici

,

pristup vodi

Izrael je odbacio tvrdnje iz izvješća, koje je ministar za infrastrukturu Uzi Landau nazvao "iskrivljenima i površnima". Izraelsko vodoprivredno poduzeće tvrdi da ih nije kontaktirao nijedan od istražitelja AI-a.

Izrael potpuno kontrolira izvore vode koje treba dijeliti s Palestincima a sam koristi više od 80 posto vode s planine Aquifer, glavnog podzemnog izvora vode u Izraelu i okupiranim palestinskim područjima, piše Amnesty.

Dnevna potrošnja vode po Palestincu dosiže prosječno jedva 70 litara na dan, a prosječni Izraelac potroši više od 300 litara na dan, piše u izvješću na 112 stranica.

U nekim ruralnim palestinskim naseljima svaki stanovnik potroši 20 litara dnevno, što je minimalna količina koju preporučuju humanitarne organizacije, piše Amnesty.

Organizacija navodi da 180.000 do 200.000 Palestinaca iz seoskih kućanstava nema pristupa tekućoj vodi, a izraelska vojska nerijetko im priječi prikupljanje kišnice, dok izraelski doseljenici na Zapadnoj obali imaju "poljoprivredna imanja koja navodnjavaju, luksuzne zelene travnjake i bazene".

Oko 450.000 izraelskih doseljenika koristi se jednakim količinama vode koliko i cjelokupna palestinska populacija od 2,3 milijuna, piše organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.

Izraelski ministar Landau na optužbe je odgovorio da Izrael ispunjava sve ugovore o vodi koje je potpisao te da Palestincima isporučuje i više vode nego što je prethodno dogovoreno. Palestince je optužio da ne žele graditi pogone za pročišćavanje voda. (Hina/Metro-portal)

27.10.2009. 12:22:15
Novi komentar
nužno
nužno