« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ŠPIJUNAŽA

Izrael osudio petoricu desničara zbog napada na vojnu bazu

Petorica mladih desničarskih aktivista, rođenih u Jeruzalemu, osuđeni su zbog prikupljanja osjetljivih vojnih informacija, poticanje nereda i ilegalnog ulaska u vojnu zonu

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

vojna baza

,

špijunaža

,

Županijski sud

,

desničarski aktivisti

Izrael je u nedjelju optužio petoricu mladih desničarskih aktivista da su u prosincu napali izraelsku vojnu bazu i prikupljali osjetljive informacije o vojsci kako bi spriječili rušenje židovskih ilegalnih naselja, pišu izraelska glasila, javlja Hina.

Osumnjičenici, rođeni u Jeruzalemu i u izraelskim kolonijama, optuženi su da su "prikupljali osjetljive vojne informacije, poticali nerede i ušli u zatvorenu vojnu zonu", piše u nedjelju The Jerusalem Post.

U noći s 12. na 13. prosinca, pedesetak aktivista ušlo je u vojnu bazu na Zapadnoj obali. Zapalili su automobilske gume, oštetili više vozila kamenjem i bocama s bojom i bacali čavle po cesti.

Usto su kamenjem gađali vozilo zapovjednika baze, čiji je pomoćnik lakše ozlijeđen. Aktivisti su tako htjeli iskaliti svoj bijes nakon glasina o skoroj evakuaciji više divljih kolonija na Zapadnoj obali.

Po optužnici koja je u nedjelju pročitana na sudu, petorica optuženika su pratila kretanje vojnih ophodnja na Zapadnoj obali i prenosila informacije aktivistima u doseljeničkim naseljima, prenosi izraelski radio.

Vojska i izraelski dužnosnici zabrinuti su zbog te radikalizacije nekih doseljenika koji provode politiku sustavne osvete, napadajući palestinske ciljeve svaki put kad bi izraelske vlasti donijele mjere protiv divlje kolonizacije.

U rujnu su ekstremisti među doseljenicima napravili presedan napavši izraelsku vojnu bazu pokraj Ramallaha, bušeći automobilske bume i ispisujući grafite, nakon rušenja triju kuća u ilegalnom židovskom doseljeničkom naselju na Zapadnoj obali.


 

08.01.2012. 16:13:16
Novi komentar
nužno
nužno