« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BOLJI ODNOSI?

Izrael odobrio novu izgradnju u istočnom Jeruzalemu

To je već druga izraelska odluka ovog mjeseca o izgradnji novih židovskih stanova u spornim četvrtima Jeruzalema

(Getty Images)
Više o

istočni Jeruzalem

,

Benjamin Netanyahu

,

židovska naselja

,

izraelsko-palestinski sukob

,

Eitan Cabel

Jeruzalemske gradske vlasti priopćile su da su odobrile izgradnju 20 novih stanova za Židove u arapskoj četvrti istočnog dijela Jeruzalema, a ta bi odluka mogla izazvati novu diplomatsku krizu sa Sjedinjenim Državama, gdje trenutno boravi izraelski premijer Banjamin Netanyahu u misiji popravljanja odnosa.

Riječ je o drugoj izraelskoj odluci ovog mjeseca o izgradnji novih židovskih stanova u spornim četvrtima Jeruzalema, a obje su odluke objavljene u vrijeme razgovora najviših američkih i izraelskih dužnosnika. Zasad nema američke reakcije na novu objavu izgradnje.

Izraelski zastupnik Eitan Cabel optužio je međutim premijera Netanyahua da nepotrebno provocira SAD. "Je li riječ o još jednoj 'nesretnoj' pogreški? Je li riječ o još jednom 'nerazumijevanju'?", upitao se Cabel, zastupnik laburista koji se nalaze u Netanyahuovoj koalicijskoj vladi.

"Netanyahu je odlučio pljunuti u lice (američkog predsjednika Baracka) Obame. On i njegovi ministri piromani baš žele zapaliti Bliski istok", rekao je Cabel.

SAD smatra da židovska izgradnja u istočnom Jeruzalemu, dijelu grada koji Palestinci žele proglasiti glavnim gradom svoje buduće države, ugrožava bliskoistočni mirovni proces. Izrael pak tvrdi da ima pravo na izgradnju u istočnom Jeruzalemu, koji je zauzeo u ratu 1967.

Te su razlike prerasle u krizu kada je ranije ovog mjeseca, tijekom posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena, Izrael objavio da će u istočnom Jeruzalemu izgraditi 1600 novih stanova za Židove.

Izrael se ispričao zbog pogrešnog trenutka objave, ali nije odustao od planova izgradnje. Netanyahu je u Washingtonu ovaj tjedan ponovio to tvrdo stajalište istaknuvši da je Izrael odlučan nastaviti izgradnju u cijelom nepodijeljenom Jeruzalemu. Tu je izjavu službeni Washington osudio.

Obama i Netanyahu održali su u utorak navečer krajnje diskretan sastanak u Bijeloj kući, nakon kojeg nije bilo izjava za novinare, niti fotografija, a ni jedna od strana nije dala priopćenje ili brifing o razgovorima, što vjerojatno znači da dvije strane nisu približile stajališta. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 16:45:02
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    24.03.2010. 17:41
    sva ta bešćutnost i arogancija će kad tad doći na naplatu :-P
Novi komentar
nužno
nužno