« Svijet
objavljeno prije 15 godina
NASTAVAK NASELJAVANJA

Izrael odobrio nove gradnje na Zapadnoj obali

Usprkos svim dogovorima, obećanjima i navodnoj želji za rješenjem s 'dvije države' Izrael nastavlja po starom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Zapadna obala

,

Ehud Barak

,

židovska naselja

Izraelski ministar obrane u ponedjeljak je odobrio izgradnju 50 novih kuća u naselju na Zapadnoj obali, što predstavlja širenje koje je u suprotnosti s pozivima SAD-a da se zamrzne gradnja židovskih naselja.

U jamstvenom pismu ministarstva obrane upućenom Vrhovnom sudu opisuju se planovi premještanja naseljenika iz Migrona, isturenog naselja izgrađenog na Zapadnoj obali bez dozvole izraelske vlade, u naselje Adam, sjeverno od Jeruzalema. Prema dokumentu, glavni plan za Adam predviđa gradnju 1.450 stambenih jedinica. Ministarstvo je, međutim, reklo da je dalo odobrenje za samo 50 kuća te da će sve dodatne jedinice zahtijevati posebna dopuštenja.

Vijesti o planovima nove gradnje došle su nekoliko sati prije no što je ministar obrane Ehud Barak trebao otputovati u SAD na razgovore kojima bi se trebalo prevladati razilaženje s Washingtonom glede pitanja naselja.

Zapadna obala već je ispresjecana tolikim brojem legalnih i ilegalnih židovskih naselja, kontrolnim punktovima, cestama kojima se koriste isključivo doseljenici kao i sramotnim 'sigurnosnim zidom', da je stvaranje palestinske države na terenu praktički neizvedivo. Ovim novim potezom odobravanja gradnje u stvari se postiže presedan za kršenje svih budućih odredbi i obećanja, kao što je u prošlosti već bio slučaj, što će za poslijedicu imati nastavak židovskog naseljavanja palestinskih teritorija, a takva praksa se ciljano koristi kako bi se direktno onemogućilo stvaranje palestinske države u budućnosti.

29.06.2009. 14:21:27
Novi komentar
nužno
nužno