« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BAN KI-MOON

Izrael ne smije graditi na području okupiranog Jeruzalema

Izrael želi izgraditi 1.600 novih stanova na mjestu gdje Palestinci žele sagraditi svoj glavni grad

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Ban Ki-moon

,

Ujedinjeni narodi

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je u utorak namjeru Izraela da sagradi novih 1.600 domova na okupiranom području istočnog dijela Jeruzalema, ističući da takav potez nije u skladu s međunarodnim pravom.

"Glavni tajnik ističe da su naselja nezakonita po međunarodnom pravu", naveo je u službenoj izjavi glasnogovornik UN-a Martin Nesyrtki. Dodao je i da je naseljavanje okupiranih područja na kojima Palestinci žele vlastitu državu suprotno obvezama iz mirovnog plana

Novo naselje, gdje Izrael želi izgraditi 1.600 novih stanova, nalazi se na mjestu gdje Palestinci žele sagraditi svoj glavni grad, a prije glavnog tajnika UN-a taj je pothvat osudio i američki potpredsjednik Joe Biden, koji boravi u službenom posjetu Jeruzalemu.

"Ta odluka, njezin sadržaj i vrijeme njezine objave, uoči skorih pregovora, mjera je koja potkopava povjerenje koje je sada prijeko potrebno i koja se kosi s konstruktivnim razgovorima koje sam imao u Izraelu", ustvrdio je Biden.

Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova odobrilo je u utorak gradnju 1.600 novih stambenih jedinica u Ramat Šlomu, naseljeničkoj četvrti u kojoj žive Židovi u istočnome dijelu Jeruzalema, većinski arapskome, koji je Izrael pripojio 1967. Međunarodna zajednica ne priznaje pripojenje istočnog Jeruzalema izraelskom teritoriju.

Odluka je razgnjevila Palestince usred posjeta američkog potpredsjednika koji je doputovao radi obnove mirovnog procesa. (hina/metro-portal)

10.03.2010. 07:50:00
Novi komentar
nužno
nužno