« Svijet
objavljeno prije 15 godina
EHUD BARAK:

Izrael i SAD pred dogovorom o židovskim naseljima

Sporazum o zaustavljanju gradnje navodno je bliže, ali i jedna i druga strana stoje kraj svojih prijašnjih stavova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Palestina

,

Zapadna obala

,

Ehud Barak

,

židovska naselja

Izraelski ministar obrane Ehud Barak u srijedu je izjavio da je razgovorom s američkim izaslanikom za Bliski istok Georgeom Mitchellom približio Izrael sporazumu s američkom vladom o zamrzavanju kolonizacije okupirane Zapadne obale. Barak je u utorak navečer četiri sata u New Yorku razgovarao s Mitchellom. Premda razlike nisu uklonjene, stajališta su približena, tvrdi njemačka agencija dpa.

"To pitanje treba relativizirati jer je ono samo jedan od elemenata za raspravu u kontekstu općeg sporazuma" o miru s arapskim svijetom, rekao je Barak za javni radio.

Barak je rekao da je u razgovoru s Mitchellom pomogao pripremiti teren za skorašnji susret premijera Benjamina Netanyahua i Mitchella o mirovnom procesu. Sastanak Netanyahu-Mitchell, planiran za 25. lipnja u Parizu, bio je odgođen i mogao bi se održati za dva tjedna, prenosi izraelski radio.

Izrael pristaje da ne gradi nova naselja i nove četvrti u sadašnjim naseljima, no odbija prekinuti radove koji su u tijeku, rekao je Barak. SAD je od Izraela zatražio potpunu obustavu gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Hina

01.07.2009. 14:07:49
Novi komentar
nužno
nužno