« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
BAČVA BARUTA

Izrael diže još 75 tisuća rezervista

Situacija oko pojasa Gaze sve se više komplicira, Izrael je već digao preko 100 tisuća rezervista i sprema se pregaziti Palestince

Što će biti s Gazom
Što će biti s Gazom (Arhiva)
Više o

Izrael

,

pojas Gaze

,

Hamas

,

raketiranje

,

napadi

,

rezervisti

Izraelska vlada je odobrila mobilizaciju 75.000 pripadnika pričuvnog sastava vojske u okviru operacije protiv palestinskih oružanih skupina u Gazi, izvijestila je izraelska televizija. Ta je odluka donesena nakon sjednice sigurnosnog kabineta s devet glavnih ministara Netanyahuove vlade u Tel Avivu, dodaje drugi televizijski kanal.

Nešto ranije vojska je priopćila da upravo šalje pozive za 16.000 pripadnika pričuvnog sastava. U četvrtak je ministar obrane Ehud Barak već bio odobrio mobilizaciju do 30.000 pričuvnika koje bi se moglo mobilizirati u bilo kojem trenutku, dok izraelski čelici najavljuju mogućnost kopnene ofenzive na Pojas Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je američkog predsjednika Baracka Obamu s kojim je razgovarao o mogućim načinima smirivanja stanja u Izraelu i Gazi, objavila je Bijela kuća. Obama je "ponovio američku potporu prava Izraela na obranu i izrazio žaljenje zbog gubitka života izraelskih i palestinskih civila", stoji u priopćenju. "Premijer je izrazio duboko poštovanje predsjedniku i američkom narodu za proturaketni sustav Iron Dome koji je učinkovito uništio stotine raketa iz Gaze", dodaje se u priopćenju.

Istovremeno, Bijela kuća je objavila da je Obama nazvao egipatskog predsjednika Mohameda Mursia i pohvalio napore Egipta u smirivanju situacije u Izraelu i Gazi. Egipatski premijer Hisham Kandil izjavio je kako je Kairo spreman posredovati u postizanju primirja između Izraela i militantnog pokreta Hamas koji vlada Pojasom Gaze.

17.11.2012. 08:42:00
Novi komentar
nužno
nužno