« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
HUMANITARNO

Iznimno uspješno 13. izdanje Terry Fox Runa

Više od 10 tisuća građana okupilo se na trinaestom izdanju jedne od najpoznatijih humanitarnih utrka na svijetu

Sjajan odaziv Zagrepčana
Sjajan odaziv Zagrepčana (Arhiva)
Više o

Jarun

,

Terry Fox Run

Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run održalo se danas po trinaesti put na zagrebačkom jezeru Jarun, a okupilo je više od 10.000 građana koji su trčanjem, rolanjem, hodanjem, vožnjom bicikla i kupnjom majica s vizualom akcije podržali borbu protiv raka. 

Ovogodišnje izdanje međunarodne akcije, koja je u proteklih trinaest godina u Hrvatskoj okupila više od 60.000 sudionika, obilježili su rekordi u prodaji majica koje su rasprodane prije samog početka trke. Po simboličnoj cijeni od 50 kuna, prodavale su ih i poznate osobe.

Akciju su svojim dolaskom podržali i Darko Kralj, hrvatski paraolimpijac i osvajač srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu, te David Špiler, rukometaš kluba CO Zagreb. Svoju su podršku iskazali i hokejaši KHL Medveščak Zagreb, prva vrhunska sportašica s invaliditetom u Hrvatskoj te sudionica čak četiri Paraolimpijade Ana Sršen koja je preboljela istu bolest kao i Terry Fox, te Robert Knjaz i Duje Draganja.

Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 4.500.000 kuna. Dio prikupljenog iznosa ove će se godine donirati Institutu Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima, dok je dio namijenjen Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj u svrhu kupnje dva neinvazivna monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece. Doprinos humanitarnoj akciji moguće je dati do kraja godine doniranjem 3 (iz fiksne mreže), odnosno 4 kune (iz mobilne mreže) + PDV pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400.

Zahvaljujući donacijama prikupljenim u prijašnjim akcijama, na Institutu Ruđer Bošković po prvi se put odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom, a Klinici za dječje bolesti Zagreb omogućeno je opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine.

23.09.2012. 20:37:00
Novi komentar
nužno
nužno